A rendőrség is vizsgálja a hitelezéseket

2009.07.24. 21:02
A PSZÁF feljelentést tett, ezért már a rendőrség is vizsgálja több kisebb hitelező cég működését. A felügyelet szerint egyes lakáshitelt nyújtó cégek a tönkretett adósok ingatlanjaiból remélnek hasznot, és nem elsősorban a hitelek kamataiból.

A rendőrség is vizsgálja majd néhány pénzügyi vállalkozás hitelezési gyakorlatát, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete feljelentést tett. A szervezet ugyanis több bejelentés esetében is visszaélést gyanít.

A pénzügyi vállalkozások általában olyan embereknek is adnak kölcsönt, akik a bankoknál nem hitelképesek. A pénzügyi vállalkozás hitelt kap egy banktól, a cég a pénzből kölcsönt nyújt. A kölcsönszerződés melléklete általában az úgynevezett opciós vételi jog is. Ha az ügyfél nem tudja fizetni hitelét, a pénzügyi vállalkozás azonnal kiteheti a családot a lakásból, és el is adhatja az ingatlant. Így a cég és az őt finanszírozó bank is hozzájut a pénzéhez.

Akié az opció, olcsón hozzájuthat az ingatlanhoz. A vevő aztán drágábban, de még mindig a piaci ár alatt adhatja tovább.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete több bejelentést is vizsgál. Binder István, a PSZÁF szóvivője azt mondta, a pénzügyi felügyelet nyomozó hatósághoz is fordult, tehát büntető síkra is terelték ezt az ügyet. Azt, hogy a vizsgálatoknak mikor lesz eredménye, még nem tudták megmondani.