Hétfőn újra csökkenhet a kamat

2009.08.18. 18:01 Módosítva: 2009.08.18. 18:09
Az egy hónappal ezelőtti tettét megismételi a jegybank, de most kevesebbel is beéri - így látja a piac, hogy mi várható a jövő hétfői kamatmeghatározó ülésen. Az elemzők nagy többsége fél százalékpontos kamatvágásra számít.

Nem áll meg a jegybank, hétfőn folytatja az egy hónapja megkezdett kamatcsökkentést – ezt a nézetet osztja a Reuters felmérésében részt vevő elemzők döntő többsége. A 21 válaszadó közül csak négyen voltak, akik a kamat szinten tartására számítanak, 17 elemző azonban azt várja a hétfői monetáristanács-üléstől, hogy az MNB 8,5-ről 8 százalékra viszi le az irányadó rátát.

Emlékeztetőül: ugyan egy hónapja is arra számított a piac, hogy a jegybank beindítja a fél éve leállított kamatcsökkentési sorozatot, ám annak mértékét az elemzők nem találták el. A konszenzusuk kétszeresét vágta a Magyar Nemzeti Bank, és 9,5-ről 8,5 százalékra vitte le a kamatot. Ezt az egy hónappal ezelőtti meglepő, de végül a piac által elfogadott kamatlépést látva az elemzői kar érdemben mérsékelte az év végi kamatszintre vonatkozó várakozását: egy hónapja még 8,5, most már 7,5 százalékos rátát gondolnak a közgazdászok, ami azt is jelenti, hogy jövő hétfőn nem ér véget a kamatcsökkentési ciklus.

Tulajdonképpen meglepő, hogy négyen is tartást jeleznek előre, hiszen az elmúlt hetekben több egyértelmű jelzés is érkezett a monetáris tanács tagjaitól, hogy elszántak a kamatvágás folytatásában – emlékeztet a Portfolio.hu. Bánfi Tamás, a monetáris tanács egyik tagja egy interjúban azt is elárulta, hogy a legutóbbi, nem kamatmeghatározó ülés is majdnem átalakult kamatcsökkentő eseménnyé, mert sok tag volt "vagdosós" kedvében.

Éppen ezért az is érdekes, hogy a 100 bázispontos kamatcsökkentésre nem fogadott senki, pedig a nemzetközi hangulat összességében nem rosszabb, mint egy hónapja, amikor ekkorát vágott a tanács. Az elemzők visszafogottságában az is szerepet játszhat, hogy nem volt egyöntetű a júliusi nagy kamatvágás megítélése. Miközben a piacon erősödtek a kamatcsökkentési várakozások és a forintpiac sem rezdült meg a vártnál nagyobb mértékű lazításra, azért több elemző is megjegyezte, hogy a "kiszámítható kamatpolitika érték", és az ilyen döntések nem segítik ezt. Van olyan elemző, aki szerint a nagy vágások hitelességét megkérdőjelezi az, hogy csak a rövid hozamok esnek igazán, a hosszúak megragadtak a 8,5 százalék körüli szinteken.

Csak kicsit javultak a jövő évi gazdasági kilátások

Amennyire átalakultak a kamatszintre vonatkozó várakozások, annyira stabilak a gazdaság teljesítményére vonatkozó vélekedések. A piaci konszenzus szerint idén 6,3 százalékkal zuhanhat a GDP (ez megegyezik az egy hónappal ezelőtti jövőképpel), jövőre pedig 0,35 százalékkal eshet tovább a gazdaság (ez minimálisan jobb kimenetelt jelent a legutóbbi felmérés eredményéhez képest).

Ezek a számok nagyjából összhangban vannak a kormány, a jegybank, és a ma első elemzését publikált Költségvetési Tanács előrejelzésével. Hétfőn azonban lehet, hogy az MNB prognózisa megváltozik, akkor ismertetik ugyanis a jegybank szakértői gárdájának negyedévente elkészülő tanulmányát, az Inflációs jelentést, amelyben a stáb az inflációra és a többi makroparaméterre tesz előrejelzést.