Ervin
14 °C
22 °C

Az ÁSZ szerint semmis a sukorói telekügylet

2009.08.26. 09:34
A Népszabadság úgy értesült, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálati jelentésének tervezete semmisnek minősítené a Velencei-tó partjára tervezett King's City érdekében létrejött telekcsereügyletet. Az állam arra hivatkozva cserélte el a tóparti telket két Pest megyei ingatlanért, hogy azok az M4-es építéséhez kellenek, ám a területnek csak 5 százalékát érinti a gyorsforgalmi út.

Sommás megállapításokat tesz az Állami Számvevőszék a King's Cityvel kapcsolatos telekcsereügyletről, amely az állam képviseletében az MNV Zrt. és a beruházásban érdekelt üzletember, Joav Blum között jött létre – írja a Népszabadság. A lap szerint a még nem végleges, 12 oldalas jelentéstervezetben a tranzakciót szinte minden ponton kritizálja az ÁSZ. A legsúlyosabb megállapítás az, hogy a csereingatlanok teljes területe tekintetében szerintük nem állt fenn a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvényben meghatározott közérdekű cél, így a létrejött szerződés semmisnek tekinthető.

A jelentés szerint a Joav Blumtól megvásárolt 182,89 hektáros földterületből az M4-es gyorsút építéséhez mindössze 10,31 hektár szükséges, ami a teljes terület öt százalékát alig haladja meg (az MNV korábban azzal indokolta a területcserét, hogy a sukorói ingatlanért adott Pest megyei telkekre az M4-es új nyomvonalánál lesz szükség). A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása alapján a számvevők azt számolták ki, hogy a szükséges földterület kisajátítása 40 millió forintba került volna miközben a telekcserével az állam 787,4 milló forintért szerezte meg az ingatlant.

Ami a területek értékét illeti, a jelentés kétségbe vonja az elkészült értékbecslés megállapítását, mondván, az MNV illetékes területi irodája egy feljegyzésben jóval alacsonyabb összeget említ a termőföldek átlagáráról, írja a lap. A jelentés emellett magáról a cseréről is megállapítja, hogy nem volt sem célszerű, sem pedig szabályos.

A dokumentum kitér egy sor olyan apróbb szabálytalanságra is, amely során az MNV szervezeti és működési szabályzatát sértették meg. Például egyes megbeszélésekről nem készült hangfelvétel, az előterjesztések nem tartalmaztak minden - korábban már ismert - dokumentumot, vagy épp későbbi teendőket. Aggályként sorolják fel a környezetvédelmi tárca egy levelét, amely szerint a King's City-beruházást környezetvédelmi szempontból aggályosnak tartja a szakminisztérium – írja a Népszabadság.