2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

200 milliárddal kevesebbet költhetnek a tárcák

2009.09.02. 17:45 Módosítva: 2009.09.02. 17:50
Jövőre 400 milliárd forint hiányozhat az államkasszából az idei bevételekhez képest, ezt hasonló nagyságú megtakarítással kívánja ellensúlyozni a kormány a készülő 2010-es költségvetésben. A kockázatok miatt 140-190 milliárdos puffert képeznek. Az elvonási szint évente fél-egy százalékponttal szorulna vissza.

Jövőre 200 milliárd forinttal kevesebbet költhetnek a minisztériumok, mint idén – ez jellemzi a formálódó, és a tervek szerint jövő héten a parlament elé is kerülő 2010-es költségvetést. Ezen túl további 200 milliárdos kiadásvágást tartalmaz a jövő évi büdzsé tervezete – derült ki a pénzügyminiszter, Oszkó Péter mai sajtótájékoztatójából. Utóbbi takarékossági csomag két fő eleme az önkormányzati támogatás 120 milliárdos és a közösségi közlekedésre szánt pénzek 40 milliárdos megkurtítása. Az önkormányzati apanázs visszavágását részben a csökkenő járulék miatt csökkenő bérterhek indokolják, részben pedig az önkormányzatokra rótt feladatok megrostálása teszi lehetővé – magyarázta a tárcavezető.

A bevételek is szinte hajszálra ennyivel lesznek kevesebbek az idén várhatónál. Ezek azt eredményezik, hogy a nominális hiány ugyan szinten marad, de a nominális GDP (a kismértékű gazdasági visszaesés és a 4 százalék körüli infláció eredőjeként) kissé nagyobb lesz az ideinél, így jön ki az idei 3,9 helyett a jövő évre az IMF és az EU felé is vállalt 3,8 százalékos deficitcél.

A következő kormánynak a munka gyümölcseit kell learatnia, a mostani kabinet a munka nehezét elvégzi – ezzel utalt a pénzügyminiszter arra, a jelentős kiadásvágás (nyugdíjindexálás megváltoztatás, 13. havi nyugdíj elvétele, a közszféra bértömegének két évre történő befagyasztása, a táppénz szabályainak szigorítása) mellé tett jövő évi adócsomag és a következő években beinduló gazdasági növekedés az elvonási szint mérséklődését vonja maga után. A Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint az adócentralizáció (az adó- és járulékbevételek GDP-hez mért aránya) a tavalyi 40,3 százalékról idén 39,8-ra, jövőre 39,4-re, rá következő évben 38,1-re, és 2012-ben 37,5 százalékra apadhat.

Az egészségügyben a gyógyító-megelőző ellátásokra és a gyógyszertámogatásra az ideinél többet, táppénzre kevesebbet terveznek költeni. A közmunkaprogramokra és közbiztonságra viszont több jut az ideinél.

A büdzsébe az előző évekhez hasonlóan tartalékokat építenek be, amelyek a kockázatokat hivatottak kezelni. Összesen 140-190 milliárdos puffert képeznek meg (ez kicsit kevesebb, illetve körülbelül megegyezik a korábbi évek tartalékaival), a tartalékokon belül lesz egy tétel, amely kifejezetten a kamatkiadások emelkedését tudná ellensúlyozni.