Több száz hitelszerződés miatt nyomoznak

2009.09.10. 07:35
Több ezer olyan szerződést köthettek az elmúlt években pénzügyi vállalkozások, amelyek eleve azért alakultak, hogy megszerezzék ügyfeleik lakását, írja a Népszabadság. A lap szerint a féláron elcsaklizott ingatlanokat nem lesz könnyű visszaszerezni, többségük akár már többször gazdát cserélt. Az ügyben vizsgálódik a PSZÁF, nyomoz a rendőrség.

A Népszabadság információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda már több mint száz olyan ügyben indított vizsgálatot, amikor a feltételezések szerint egyes pénzügyi vállalkozások eleve azért adtak kölcsönt ügyfeleiknek, hogy később kiforgathassák őket vagyonukból.

Ezt az értesülést megerősítette Binder István, a pénzügyi felügyelet szóvivője is, aki azt mondta: a felügyelet tavasszal megvizsgálta néhány kisebb, lakossági hitelezéssel foglalkozó cég tevékenységét. Azokban az esetekben, amikor a gyanú szerint a hitelkihelyezés célja a fedezetül bevont ingatlan megszerzése volt, bejelentést tett a nyomozó hatóságoknál.

A Népszabadság azt írja, az esetek száma, a gyanúsítottak köre ennél akár lényegesen nagyobb is lehet. A felügyelet jelenleg is tíz-tizenegy olyan pénzügyi vállalkozás működését ellenőrzi, amelyekkel kapcsolatban felmerült, hogy tisztességtelen feltételek mellett adnak kölcsönöket.

A vizsgált cégekről, illetve a lehetséges károsultakról a szóvivő nem árult el részleteket a lapnak, csak annyit mondott: a vállalkozások az úgynevezett refinanszírozott hitelnyújtók közé tartoznak, vagyis az általuk kínált lakáskölcsönökhöz egy nagyobb banktól vettek fel hitelt, a pénzt pedig a nagyobb pénzintézetekhez képest lazább feltételekkel adták tovább.

A lap azt írja, hogy a jellemzően devizaalapú, szabadfelhasználású jelzálogkölcsönöket elfogadható kamaton adták. A trükk a szerződési feltételekben volt: úgy állapodtak meg, hogy a hitel fedezetét jelentő ingatlanra vételi opciót jegyeztek be, és ha az adós két hónapig nem fizetett, a cég bármikor felmondhatta a szerződést. Ekkor a lakás az opció miatt a forgalmi érték 45-50 százalékáért a vállalkozás tulajdonába került.