Építkezés helyett felújítunk

2009.10.12. 12:06
Felmérések szerint, míg az új építkezések számában visszaesés várható jövőre is, addig a felújítások száma folyamatosan nő. Ez esetben azonban nem a szokásos tisztasági festés áll a háttérben, hanem az emberek új lakás vásárlása helyett inkább döntenek a lakás korszerűsítése mellett. Ilyen fejlesztésekkel nem csak a lakás komfortfokozata nőhet, de a későbbiekben költséget is megtakaríthat a beruházó.

A válság jelei az ingatlanpiacon jelenleg jól láthatók. A lakosság azonban ma is úgy gondolja, hogy ha eljön a felemelkedés ideje, az ingatlanpiac újból erőre kaphat. Így nem meglepő, hogy az egyetlen részszektor az építőiparban, amelyik töretlenül növekszik, a lakóingatlan-felújításoké.

Azok közül ugyanis, akik korábban újlakás-vásárlásban gondolkodtak, a gazdasági folyamatokat látva egyre többen inkább egy mindenre kiterjedő felújításba fektetik megspórolt pénzüket. Azaz nem csupán a lakás kifestése számukra a cél, hanem annak teljes, vagy részben teljes korszerűsítése, olyan beruházások elvégzése, amellyel például energiát takaríthat meg a jövőben, legyen szó szigetelésről, vagy alternatív energia felhasználásról.

Szemben az új építések visszaesésével, idén és jövőre öt százalékkal bővülhet a felújítások aránya a lakóingatlan-szektorban Magyarországon – idézte a varsói Euroconstruct konferencián előadott adatokat Tibor Dávid, a Masterplastnak, a közép-kelet-európai régió egyik vezető építőanyag gyártójának vezérigazgatója.

Mivel egy ingatlan korszerűsítése igen sok pénzt emészthet fel, és a jelenlegi gazdasági helyzetben nem mindenki fordíthatja mesteremberre megmaradt pénzét, a lakástulajdonosok sok esetben maguk végzik el azokat a korszerűsítéseket, amelyekre képesek. A forgalmazók, vagy szolgáltatók ezt a piaci rést kihasználva akár növelhetik is piaci részesedésüket. A termékfejlesztések egy jelentős része ennek megfelelően az építőipari gyártócégek esetében is a csináld magad szellemében valósul meg. Korábban például ránk sem volt jellemző, hogy egy homlokzati hőszigetelő rendszert kifejezetten ügyes kezű laikusok számára fejlesszünk, ám ennek is eljött az ideje – ad egy példát Tibor Dávid.

Ráadásul ilyenkor a megtakarítás kettős. Az élőmunka költség azonnal, a szigetelés felhelyezésével az energiaköltségek megtakarítása a következő télen biztosan megmutatkozik. A háztartások életében ugyanis az egyik legkomolyabb költségteher az energia. Nem meglepő, hogy a korszerűsítések is főként az energiára fordított kiadások mérséklését célozzák, ami elsősorban a homlokzati szigetelések korszerűsítésével valósíthatók meg.