Hatszor fricskázták meg a kormányt a 2010-es adócsomag szavazásán

2009.11.02. 19:38
Túl van a parlament a 2010-es mini-adócsomag legfontosabb szavazásán. A képviselők korrigáltak egy sokmilliárdos bakit, könnyítettek a fejlesztési adókedvezmény és a veszteségelhatárolás feltételein, új transzferár-szabályokat vezettek be, és párszor megtréfálták a kabinetet.

Unalmasnak ígérkezett, ám meglepetéseket tartogatott a legújabb 2010-es adócsomagról tartott mai parlamenti szavazás. Az Országgyűlés a mini-adópakkhoz benyújtott módosító javaslatokról határozott, a képviselők többsége pedig a kormány véleményét hat ízben semmibe vette és átengedte Horn Gábor SZDSZ-es honatya ennyi indítványát.

A kormány akarata ellenére átcsúszott módosítók nem nagy horderejűek. Közülük három javaslat is a kormány adócsomagjának egy-egy részét semmisíti meg. Horn Gábor azért javasolta eltörölni az érintett három passzust, mivel nincs közük a törvényjavaslat címéhez (Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat), és bár technikai jellegűek, mégis ahelyett, hogy egyszerűsítenék az adórendszert, inkább az adminisztrációt növelik, és ismét korrigálják az adószabályokat. Ilyen eltörölt passzus például az, amelyik előírta volna, hogy az adózónak a bevallás adatait kerekítés nélkül, forintban kell feltüntetnie, vagy az a másik, amelyik arról rendelkezik, hogy a helyi iparűzési adóról szóló bevallást milyen pénznemben kell elkészíteni, és mi a teendő akkor, ha a számviteli nyilvántartásait devizában vezeti egy cég.

A Horn Gábor nevéhez köthető másik két, a kabinet akarata ellenére többséget kapott módosító indítvány ennél érdemibb. Az egyik lehetővé teszi, hogy az ellenőrzött tőkepiaci ügylet bevételéből le lehessen vonni az ügyletkötésekhez kapcsolódó díjakat. Egy másik javaslat megőrzi az egyenrangú viszonyt a könyvvizsgálói kamara és a pénzügyminiszter által kinevezett tagokból álló Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság között a könyvvizsgálói közfelügyeleti rendszer működtetésénél. A harmadik javaslat pedig az útnyilvántartás kis korrekcióját takarja.

Fontosabbak is átmentek

A képviselők többsége a kormány által támogatott négytucatnyi módosítót is elfogadta. A Fidesz három, a kormány támogatását bíró javaslatra mondott igent. Ezek közül kettő érdemi, mindkettő könnyíti a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének feltételét: az adókedvezményt akkor sem bukja el egy cég, ha 2009-2010-ben nem tudja növelni a bért vagy a létszámot.

A többi, a kabinet által is kívánatosnak minősített indítvány között is találunk fontosabbakat. A veszteségelhatárolást már a 2009-es adóévben is igénybe lehet venni az APEH engedélye nélkül. Kijavítják az adócsomagba belekerült sokmilliárdos bakit, amelyről az Index számolt be: a vállalkozás érdekében felmerült költségként csak akkor lehet majd elszámolni egy másik cégnek véglegesen átadott pénzeszközt, ha arról a pénzt átadó vállalkozás bebizonyítja, arra a vállalkozás érdekében volt szükség. Új transzferár-szabályokat is bevezetnek.

A helyi önkormányzatnak 30 napja lesz arra, hogy elbírálja a helyi iparűzési adóval kapcsolatos bírság, pótlék kiszabása esetén az adózó csökkentési vagy részletfizetési kérelmét. Az önkormányzatnak a 2009-es adóév esetében 2011-ben évül el az adómegállapítási joga.

Az APEH és a PSZÁF egymásnak kölcsönösen adatokat szolgáltat a magánnyugdíjpénztári tagok után fizetett tagdíjakról. Elfogadták azt is, hogy a tartós befektetésről egyazon befektetési szolgáltatóval évente csak egy szerződést lehessen kötni.

A mai szavazással minden nyitott kérdés eldőlt. Egy hét múlva már csak a formalitásnak tűnő zárószavazást tartják a parlamentben.