Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rettenetes mélységben a magyar gazdaság

2009.11.13. 09:20 Módosítva: 2009-11-13 10:16:22
Elképesztően rossz GDP-adatot közölt a KSH csütörtökön: a statisztikai adatok szerint az idei harmadik negyedévben az előzőnél is mélyebbre zuhant a magyar gazdaság. A visszaesés az előző negyedévhez képest 1,8 százalék, éves összevetésben 7,2 százalék. A forintot nem bántotta a hír, de a tőzsde zuhan.

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke 7,2 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben 2008 azonos időszakához viszonyítva. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. A bruttó hazai termék a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 2008 második negyedéve óta csökkent.

Rosszabb a vártnál

Az eredmény éves összevetésben rosszabb, negyedéves összevetésben sokkal rosszabb a vártnál. A piac ugyanis 6,6 százalékos éves, illetve 0,6 negyedéves alapú visszaesést várt, egyes elemzők még azt sem zárták ki, hogy a negyedéves index pozitív lesz, vagyis a recesszió technikai értelemben véget érhetett Magyarországon.

A mostani adat azonban jócskán alulmúlja a konszenzusos várakozást is, jelezve, hogy a recesszió immár pont egy éve nagy erővel tombol az országban – írja a Portfolio.hu. Az előzetes adatok ismeretében még csak találgatni kehet, hogy miért is okozott negatív meglepetést a GDP-adat.

Az ipar segített

Az elemzők korábban is azt várták, hogy az ipari termelés már pozitívan járulhat hozzá a GDP-hez, és az export-import egyenlegünk is felfelé húzza a mutatót. A Portfolio.hu most is azt írta, hogy a termelési oldalon az ipar valószínűleg már pozitív módon járult hozzá a növekedési számhoz, a jóval kisebb súlyú építőipar viszont lefelé húzhatta az indexet - legalábbis a havi volumenindexeknek ez a legvalószínűbb olvasata.

A KSH szintén pénteken közölt ipari statisztikája szerint a termelés a tavaly szeptemberitől 15 százalékkal maradt el. Havi szinten ugyanakkor nőtt a termelés, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva  3,7 százalékkal haladta meg az augusztusit. Az adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A legnagyobb szektorról, a szolgáltatásokról szinte semmit sem tudunk, a mostani kedvezőtlen adat arra utal, hogy ezen a keresletérzékeny területen továbbra is nagyon mély a recesszió. A pénzügyi szolgáltatások bizonyára ezen belül is a legrosszabbul teljesítő ágazatok között van – olvasható a Portfolio.hu-n.

Felhasználási oldalról vizsgálódva megállapítható, hogy mit sem ér a hatalmasra nyíló export-import olló, ha emögött a fogyasztás jelentős visszaesése áll, ami ellensúlyozza ezt a hatást. A készletépítések sem indulhattak be olyan erősen, mint esetleg az optimistábak várták, a beruházási indexszel kapcsolatban pedig a GDP-adat ismeretében nem lehetnek illúzióink (eddig sem voltak).

Vergődünk

Semmi jót sem tudnak mondani a mai adatok láttán lapunk által megszólaltatott makroelemzők. A piac az elmúlt hónapok ipari adatai miatt vártak enyébb visszaesést, de a 7 százalék feletti GDP-zuhanás úgy adódhatott, hogy más szektorok, más összetevők nagyon gyengén teljesítettek. A lakossági fogyasztás erőtlen továbbra is, erre utalnak a folyamatos visszaesésről tanúskodó kiskereskedelmi adatok, vagyis a lakosság igazán most kezdte el érezni a válság hatását, a megtakarításokból fogyasztottak a háztartások, de mostanra úgy tűnik, elfogytak vagy elfogyóban vannak a tartalékok - vélekedik Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője.

Semmi jóval nem kecsegtetnek az eddigi és a mai számok - kommenáltja az adatokat Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője. Az látszik, hogy nehezen fogunk kikecmeregni a gödörből, hiába ugyanis a nyugati - egyelőre törékeny - konjunktúra, ha idehaza nincs vásárlóerő, akkor nem nagyon lehet abban bízni, hogy gyors lenne a feltámadás az összeomlás után - magyarázza. Jövőre kis túlzással csak a bázishatás segíthet, vagyis az, hogy idén nagyot esett a magyar gazdaság, innen pedig nagyon lejjebb már nincsen, pláne ha a nyugati élénkülés nem feneklik meg - teszi hozzá a közgazdász. Persze kérdés, hogy a jövő évi adócsökkentés mennyire tudja támogatni a lakossági fogyasztás erőre kapását, és hogy ugyanilyen szempontból mi lesz a hatása annak, hogy a nyugdíjasokat újabb megszorítás nem éri a jelek szerint.

A két elemző egyetért abban, hogy a mai adatok nem rajzolják át az idei év egészéről és 2010-ről alkottot képet. Az idei negyedik negyedévben valamivel kisebb lehet a visszaesés a mostani 7,2 százaléknál, így az év egészében 6 százalék feletti, inkább 6,5 százalék körüli recessziót él át az ország, jövőre pedig stagnálás közeli állapot lehet: benne lehet a pakliban egy nagyon enyhe, fél százalék körüli GDP-növekedés is, de egy enyhe zsugorodás is.

Stabil forint, gyengülő tőzsde

A forint árfolyamát egyelőre nem ütötte meg a rossz hír. Az euró ára szűk sávban, 269 forint környékén mozog – az utolsó kötés 268,91 forinton született –, ami a csütörtök estinél halványan erősebb forintárfolyamot jelez. A dollár ára 181 forint alá, a svájci franké 178 forint alá csökkent.

A tőzsdei kereskedés ugyanakkor rossz hangulatban kezdődött, a vártnál jobb OTP-gyorsjelentés ellenére is. A BUX-index 21 266 ponton kezdte a napot, ami 1,3 százalékos visszaesést jelentett, majd 21 147 pontig esett a mutató, igaz, innen elindult fölfelé, 21 300 pontig erősödött. Az MTelekom kivételével a vezető részvények mindegyike mínuszban van: a telekompapírok – amik célárát épp ma reggel emelték – 1,3 százalékot erősödtek, a többi 1,3-1,9 százalékot gyengült eddig.