Háromheti csúcson a forint

2009.11.16. 09:26
Jó hangulatban indult a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, amelynek hatása a jelek szerint átterjedhet Európára is. Ennek nyomán a forint a pénteki erősödését folytatni tudta ma reggel, így az euróval szemben háromheti csúcsra kúszott.

A vártnál gyengébb, pénteken közzétett magyar GDP-adat nem tudta elvenni a forint erejét, késő délutánra 268,50-ig jutott az euróval szemben, ma reggel pedig további egy egységgel erősödött, ami október 27-e óta a legerősebb magyar fizetőeszközt jelenti (igaz, ezt követően fillérekkel drágult az euró, az utolsó kötés 267,62 forinton született). A javuló kockázati étvágy jele, hogy a dollár ma reggelre csütörtök után újra megközelítette az euróval szemben az 1,50-es szintet, azaz gyengülőben van.

Hétfő reggel tette közzé a Magyar Nemzeti Bank a harmadik negyedéves pénzügyi számlák statisztikát, amelynek egyik negatív üzenete, hogy az utóbbi négy negyedévben GDP-arányos államháztartási hiány 6 százalék fölé ment (a másik, hogy már most 80 százalék közelében áll az államadósság).

Kedvező viszont az ország finanszírozása szempontjából, hogy a lakossági megtakarítások tovább emelkedtek. Ma délután 3 órakor kezdődik az a sajtótájékoztató, amelyen beszámol a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság szakértői delegációja az elmúlt másfél hét budapesti tárgyalásainak eredményeiről, a legutolsó hitelrészlet felhasználásának tapasztalatairól és a kilátásokról.

A dollárral szembeni forintjegyzések ma reggel már tartósan a 180-as szint alatt mozognak 178,80-179,10 körül. A svájci frankkal szembeniek 177,50 körül járnak a bankközi piacon.