Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégis lehet szegények bankja

2009.11.18. 06:34
A kormány 135 millió forintot csoportosítana át a "szegények bankja" nevű társadalmi kezdeményezés állami támogatásához a jövő évi költségvetéshez benyújtott egyik kapcsolódó módosító javaslat szerint.

Az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága által elfogadott javaslat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium fejezetei között hajt végre változtatásokat. A kabinet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettől 50 millió forintot, az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség fejlesztésétől 45 millió forintot, a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatoktól pedig 40 millió forintot vonna el a "szegények bankja" elnevezésű kezdeményezés támogatásához.

A szociális tárca 2008 júliusában számolt be arról, hogy az uzsorakölcsönök visszaszorításának lehetőségén dolgozik, valamint vizsgálja, hogy Magyarországra miként lehetne átültetni a bangladesi "Szegények Bankja" modellt vagy annak bizonyos elemeit. Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára akkor hangsúlyozta: ki kell találni azt a technikát, amely meggátolja, hogy az uzsorások hozzáférjenek az emberek jövedelméhez. Számba kell venni a jogi, a rendészeti eszközöket - fogalmazott, hozzátéve: őszre megpróbálnak megoldást találni az ügyben.

Mint mondta, a bangladesi "Szegények bankjával" kapcsolatban az a kérdés, tudnak-e a helyi társadalomban olyan közösségek szerveződni, amelyek egymás iránt garanciát tudnak vállalni. Véleménye szerint Európában vannak jól működő modellek, például a szociális szövetkezet, amely egy olyan jogi forma, amelyben bizonyos feladatok, szolgáltatások elvégzésére lehet egymásért garanciát vállalni a tagoknak, akik maguk döntenek arról, miként osztják szét egymás között a kapott jövedelmet.

A szociális államtitkár véleménye szerint ebben a kis lépések politikáját kell követni, és ha működőképes, akkor később szélesíteni lehet a programot. Akkor, tehát 2008-ban megjegyezte: az erről szóló döntés egy év múlva születhet meg.

Az MSZP társadalompolitikai tagozata ezt követően idén márciusban tett javaslatot egy állami szociális bank létrehozására. Az elképzelés szerint a bank a teljes szociális ágazat pénzügyeinek kezelése mellett felvásárolná a bedőlő lakáshitelesek lakásait, és állami bérlakásként biztosítaná a volt tulajdonosok lakhatását. A tagozat akkori véleménye szerint egy önálló Társadalmi Felzárkóztatás Minisztérium létrehozása is megfontolandó.