Zsófia
17 °C
21 °C

Hamarosan ítélet lesz az OTP megtámadásának ügyében

2009.12.03. 17:14 Módosítva: 2009.12.03. 17:25
A jövő pénteken hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság (FB) a Soros Fund Management LLC kontra PSZÁF közigazgatási perben - mondták a peres felek jogi képviselői a tárgyalást követően.

A Fővárosi Bíróság a perben az alperes kérésére zárt tárgyalást rendelt el csütörtökön, ez volt az első tárgyalási nap. A bíróság a felek mintegy háromórás meghallgatása után a tárgyalást berekesztette. Az ítélet nyilvános lesz. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jogi képviselője a zárt tárgyalás kérését azzal indokolta, hogy a nyilvános tárgyalás sértheti a perben nem érintett személyek értékpapír titkait.

Soros György alapkezelő cégére, a Soros Fund Management LLC-re a PSZÁF rekord összegű, 489 millió forintos bírságot szabott ki, mert megítélése szerint tavaly október 9-i, a BÉT-en az OTP részvényekre kötött ügyleteivel, amelyek a bankpapír jelentős értékvesztését okozták, megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Az alap 390 ezer darab OTP részvényt vett kölcsön és adott el a piacon a kereskedés utolsó részében, illetve a kereskedés záró szakaszában, olyan feltételekkel, amelyek hatására a bankpapír árfolyama nagyot esett - az egész napi kereskedésben több mint 20 százalékot, ebből mintegy 9 százalékot a zárásban. Az alap másnap zárta az ügyletet, amikor az árfolyam még tovább esett.

A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapította meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembevételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg. Soros György az ügyet sajnálatosnak nevezte, s annak a reményének adott hangot, hogy alapja, amelynek működését visszavonulása miatt már nem ő ellenőrzi, nem szegte meg a szabályokat. Ő személy szerint nem kötött volna üzletet az OTP részvényeinek árfolyamcsökkenésére - jelentette ki a magyar származású amerikai üzletember márciusban.

Az alapkezelő kifizette a büntetést, de a felügyelet határozatának felülvizsgálatát kérte.