Minket is elintéztek a leminősítések

2009.12.08. 17:38 Módosítva: 2009.12.08. 17:40
Végigsöpört a vihar a világ tőkepiacain, miután a Fitch kedden leminősítette Görögországot, és két balti államot is megfenyegetett a leminősítéssel, míg a Moody's hat dubaji állami vállalatot sorolt lejjebb. A pesti tőzsdén hatalmas forgalomban adták az OTP-t, esett a forint, az euró 5 forinttal is drágább volt, mint hétfőn.

Komoly piaci kilengéseket okoztak  kedden a Görögországot és Dubajt érintő, erősen negatív hitelminősítői lépések. Az euróövezeti tag Görögország törlesztéskockázati díjszabása a keddi osztályzatrontás után Magyarországéval egyező szintre emelkedett a londoni piacon – írta az MTI. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy megvonta Görögországtól az elsőrendű "A" kategóriás adósbesorolást, a görög közfinanszírozási helyzettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Görögország az első euróövezeti tagállam, amely a közepes befektetői "BBB" sávba kerül át valamely hitelminősítőnél. A dél-európai euróövezeti állam államadósi besorolása a Fitch Ratings listáján már csak egy fokozattal jobb a "BBB" szintű magyar osztályzatnál.

Tőzsde, forint: lefelé

A döntés a világ valamennyi tőkepiacán éreztette hatását, a részvényárfolyamok – elsősorban a pénzintézetiek – jelentősen estek. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 3,2 százalékkal, 668,9 ponttal 20 535,4 pontra esett (ennél nagyobb gyengülést ebben a negyedévben csak kétszer produkált a tőzsdeindex).

A vezető részvények közül az OTP 18,3 milliárdos forgalomban 4,4 százalékot esett, a Mol 4,2 százalékot gyengült, a Richter 2,2, míg az MTelekom 1,1 százalékkal lett olcsóbb. Mindössze öt papír árfolyama emelkedett, ám ezek összforgalma csupán 35 millió forint volt.

Gyengült a forint árfolyama is – akárcsak más közép-európai devizáké – a leminősítések hírére. A hétfőn még 269-270 forintos sávban mozgó euró ára 274 forint fölött is járt napközben, a svájci frank 181,5 forint fölé drágult a 178-178,4 sávból, míg az amerikai dollár 181 forintról 186 forint közelébe erősödött.

Európa legtöbb piaca 2-3 százalékot esett, írja a Portfolio.hu, a térségbeli piacok közül a 3,2 százalékos gyengüléssel a BUX produkálta az egyik leggyengébb eredményt. Abban, hogy délután látványos esésben kapcsoltak a tőzsdék, a leminősítések mellett a vártnál gyengébb német ipari adat is szerepet játszhatott.

Volt előzménye

Előző nap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's leminősítésre jelölte a görög adósosztályzatot. E cég véleménye szerint is valószínűtlen, hogy az új görög kormány által vázolt konszolidációs tervvel tartósan csökkenteni lehetne az államháztartási hiányt és az államadósságot. Az S&P – akárcsak a Fitch – azzal számol, hogy további intézkedések elmaradása esetén jövőre a hazai össztermék 125 százalékára emelkedik a görög államadósság-ráta.

A piacokon komoly feltűnést keltett az a keddi hír is, hogy a Moody's Investors Service agresszíven leminősített hat, kormányzati ellenőrzés alatt álló nagy dubaji állami cégadóst, többet közülük a befektetésre ajánlott sáv alá süllyesztve. A döntést azzal indokolta, hogy a legutóbbi nyilatkozatok alapján nem várható érdemi segítségnyújtás a kormány részéről. A leminősítésektől érintett cégek közül a DP World, a világ legnagyobb kikötő-üzemeltetője átkerült a spekulatív osztályzati kategóriába, miután besorolása a Moody's listáján "Baa2"-ről egyszerre két fokozattal "Ba1" szintre romlott.

A keddi görög és dubaji osztályzatrontások markáns hatást gyakoroltak a két ország törlesztéskockázati biztosítási díjszabásaira. A keddi leminősítés nyomán kialakult görög CDS-díjszabás szinte megegyezett Magyarországéval: előbbi 211, utóbbi 212,8 bázispont.

Balti fenyegetés

A befektetők hangulatát az sem javította, hogy a Fitch figyelmeztette Lettországot és Litvániát: besorolásukat továbbra is veszélyezteti a magas államháztartási deficit és az államadósság egyre emelkedő szintje. Egyedül Lettország áll befektetési kategória alatt a balti országok közül, de az ahhoz legközelebb álló BB+ minősítésen, Litvánia két kategóriával feljebb BBB minősítésen áll.

A két ország leminősítésére nagyobb esély van, harmadik társukat, Észtországot kevésbé fenyegeti ez a veszély (amely a három ország közül legmagasabb, BBB+ besorolást tudhatja magáénak). A Fitch valószínűnek látja, hogy az észteknek sikerül az euróbevezetés 2012-re, ha a jelenlegi szerint halad tovább a fiskális konszolidáció, azaz sikerül teljesíteni a költségvetésre vonatkozó maastrichti kritériumot is.