Bokros-csomag kellene a görögöknek

2009.12.08. 07:10
Leminősítésre jelölte két euróövezeti tagállam, Görögország és Portugália szuverén adósosztályzatait hétfőn a Standard & Poor's. A londoni hitelminősítő elsősorban a görög besorolás várható közeli visszaminősítésére tett erős utalást.

A világ legnagyobb hitelminősítője hétfőn Londonban közölte: Portugália "A plusz/A-1" hosszú és rövid futamú osztályzatainak kilátását stabilról negatívra rontja, Görögország "A mínusz" szintű besorolását ugyanakkor negatív kihatású figyelőlistára vette.

A figyelőlista a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a kilátás-módosításnál jóval erőteljesebb jelzés arra, hogy az érintett adósbesorolás már rövid távon változhat.

A jelenlegi görög besorolás az S&P listáján ráadásul az elsőrendű "A" sáv alsó széle, és ha innen tovább romlik, Görögország lesz az első euróövezeti tagállam, amely átkerül a már csak közepes befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" kategóriába.

A Görögországgal kapcsolatos intézkedéshez fűzött hétfői elemzésében a Standard & Poor's azt írta: véleménye szerint valószínűtlen, hogy az új kormány által vázolt konszolidációs tervvel tartósan csökkenteni lehetne az államháztartási hiányt és az államadósságot.

Az S&P becslése szerint további intézkedések elmaradása esetén jövőre a hazai össztermék 125 százalékára emelkedik a görög államadósság-ráta. Ez a legmagasabb adósságráta lenne az euróövezetben, ráadásul középtávon várhatóan ezen a szinten marad, vagy még magasabbra is nőhet.

A hitelminősítő felidézte, hogy amikor az új görög kormány októberben hivatalba lépett, több mint hat százalékpontos módosítással 12,7 százalékra emelte a 2009-re szóló GDP-arányos államháztartási deficit-előrejelzést.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service nemrég szintén leminősítést valószínűsítő felülvizsgálatot jelentett be a görög adósbesorolásra, azzal az indokkal, hogy az idén várhatóan 12,5 százalék fölé duzzadó GDP-arányos görög államháztartási deficit "súlyos kérdéseket" vet fel Görögország közfinanszírozási helyzetének fenntarthatóságával kapcsolatban.

A portugál adósbesorolás kilátásának rontását a Standard & Poor's az intézkedéshez fűzött hétfői londoni elemzésében azzal indokolta, hogy a nagyon magas államháztartási deficit várhatóan a GDP-érték 90 százaléka fölé hajtja 2011-re az államadósság-rátát.

Az S&P becslése szerint a portugál államháztartási hiány az idén a hazai össztermék 8 százalékára duzzad a tavalyi 2,7 százalékról, és jövőre is ezen a szinten marad.