Elkészült az Index új kétszázasa

2008.08.06. 17:25
Két fordulóban szavazhattak, és szépen szavaztak is arról, milyen legyen az új kétszáz forintos érme. Ha a jegybank ránk – önökre – hallgat, olyan kétszínű pénzünk lesz, amilyen még nem volt. Ezüsttel, arannyal nem drágítanák, és elbukott korszakos ötletünk, hogy ne kör alakú legyen. A hátlapjára kiírt szavazásból úgy tűnik, hogy szeretünk csikós-gulyás-betyár nemzet lenni, és Veres János még Bokros Lajosnál is rosszabb. A Lánchíd valamivel népszerűbb Michelle Wildnál.

A körömrágásnak, a feszült, várakozásteli izgalomnak vége: az Index eredményt hirdet. A kétszáz forintos érmére kiírt szavazásunk lezárult, több mint tizenkétezren mondtak véleményt, milyen legyen az új pénzünk. Nem tudjuk, a jövőre újra forgalomba kerülő olyan lesz-e, de azt igen, hogy az Index új kétszázasa elkészült, olyan lett, amilyennek látni szerették volna.

Ezüst nem kell, recézés igen

Elsősorban is kétszínű, majdnem úgy, mint a százasunk, csak éppen fordítva. Vagyis amíg a százas belül sárga, kívül ezüst, az új kétszázas kívül sárga és belül ezüstszínű, legalábbis ha az MNB az Index szavazóira hallgat. És jól teszi, ha rájuk hallgat, a hat lehetőségből a válaszadók csaknem 51 százaléka ezt jelölte be, ilyen szavazati aránnyal már kényelmes parlamenti többséget lehet szerezni. Az ezüst – ezt trükkösen két válaszba rejtettük el: legyen ezüstszínű, vagy legyen olyan, mint az előző volt –, nagyjából 3600 szavazatot kapott, de még a vicces "zöld, mint a bankjegy" lehetőséget is bejelölték csaknem 1300-an.

A szavazók legnagyobb arányban amellett álltak ki, hogy az új kétszázas érme is kör alakú legyen, ezt több mint 7700-an választották. Több mint hétezren mondták azt, hogy az új kétszázasban ne legyen ezüst, és csak 2500-an azt, hogy legyen. A nagy többség azt akarja, hogy az új 200-as széle is recés legyen. Az Index olvasói azt is szeretnék, ha az új kétszázas lenne a legnehezebb érménk: arra, hogy legyen nehezebb a százasnál, 5808 szavazat érkezett.

Elkészült

Nagyon megoszlott ugyanakkor a szavazók véleménye arról, milyen nagy legyen az új érme. Összesen 5260-an mondták, hogy ez legyen a legnagyobb, vagyis választották azt, hogy legyen nagyobb, mint az ötvenes, vagy azt, hogy olyan legyen, mint az előző volt. Ezzel szemben 4609-en azt szeretnék, ha a 100-asnál nagyobb, de a 20-asnál kisebb lenne az új pénz.

Összegezve tehát: ha az Index olvasóin múlna, kívül sárga, belül ezüstszínű, de ezüstöt és aranyat nem tartalmazó ötvözetből készülő új kétszázas kerülne forgalomba 2009-ben. Tömege nagyobb minden most használt érméénél, a széle recés, kör alakú, és a mérete nagyjából olyan, mint az 50-esé. Azt is tudjuk, hogy az előlapját lényegében elfoglalnák olyan kötelező elemek, mint a verés éve, a Magyar Köztársaság felirat, az érme értéke, valamint a BP. verdejel. Arról viszont önök szavaztak, hogy ki vagy mi legyen a hátlapján.

Összesen több mint 150 jelöltet ajánlottak a figyelmünkbe. Ebből mi egy 25-ös listát állítottunk össze, amely minden szereplőjét egytől tízig lehetett osztályozni, annak adva tízest, akit-amit nagyon szeretnének a kétszáz forintoson látni, és annak egyest, akit-amit nagyon nem.

Fej fej mellett: Lánchíd és Michelle Wild

A versenyt a Lánchíd nyerte meg: összesen 11 940 szavazatból 6,12-es átlagot hozott ki a tízes skálán. Úgy látszik, szeretjük a hidakat: a szavazáson a hetedik lett a hortobágyi kilenclyukú, de az olvasóink által beküldött javaslatok között szerepelt az M0-s majdnem Colbert hídnak hívott, végül hivatalosan Megyerinek elkeresztelt északi hídja, valamint a káprázatos, fantasztikus kőröshegyi viadukt is. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy híd már szerepelt érmén: az ötvenfillérest az Erzsébet híd ékesítette.

Kattintson, nagyítson, elemezzen!

Széchenyi hídja már szerepelt forinton, éppen a bevont kétszázason, bár más perspektívában, mnt ahogyan mi elképzeltük. Emellett az 5000 forintos egyik biztonsági eleme az, hogy UV-fényben vizsgálva egy köralakú rozettában a Lánchíd pillérjének képét láthatjuk. Egy 1998-as, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 125. évfordulójára kiadott emlékérmét is ez a híd díszít. Szerepelt továbbá az 1926 és 1936 között forgalomban lévő, Széchenyi arcképével díszített ötpengős bankjegy hátlapján is.

A szavazás második helyét Michelle Wild szerezte meg 6,01-es átlaggal. Emellett elbüszkélkedhet azzal is, hogy ő mozgatta meg a legtöbb szavazó fantáziáját és kezét: összesen 14 065-en kattintottak rá (a legkevesebben, 11 552-en az egyébként is csak huszadik helyen végző Szabó Magdára, de Erkel Ferenc, a mosolygó arc és az igazi Károly Róbert is 11 600 alatti szavazatot kapott). A pornó-Oscar-díjas Vad Kati mögött a Rubik-kocka végzett a dobogó harmadik fokán: 12 375 szavazónál 5,74-es átlagot szerzett.

Ki lenne, ha portré lenne?

Mint látható, Rubik Ernő találmányát szoros mezőny követte: Hofi 5,69-es, Puskás Öcsi 5,66-os, az Országház 5,64-es átlagot kapott a negyedik-hatodik helyen. Azonban a jó eredmény ellenére sem várhatjuk, hogy Öcsi bácsi vagy Hofi érmehős legyen: úgy tudjuk, a jegybank – a már forgalomba lévő forintérmékhez hasonlóan – a kétszázasra sem tervez portrét (bár a korábban bevont érmén egy ideig Deák Ferenc arcmása volt).

Visszatérve a szavazásra: úgy tűnik, változatlanul szeretünk a csikós-gulyás-hegedűs-betyár-puszta nemzet álromantikus képi világában tetszelegni. A kilenclyukú híd a hetedik lett, a szürke marha a nyolcadik, de a gólya is befért a tizedik helyre Rejtő Jenő mögé.

A lista másik végén jól ismert nevek: az utolsó ötben végzett a hídnévszavazáson még brillírozó Colbert; valószínűleg a szavazás lezárásáig nem kerültünk be a műsorába. Bukott a szimbolikusnak szánt két ötlet, a mosolygó arc és Magyarország is. A legrosszabbul a trükkös Veres János járt, akit 2,65-tel soroltak az utolsó helyre, a Gyurcsány–Orbán-páros a 3,67-es eredménnyel nemcsak az amerikai humoristát előzte meg – vajon lesz megint seggfejezés? –, hanem Bokros Lajost is (3,28), akinek ezek szerint mégsem bocsátottuk meg annyira a csomagját.

Michelle Wild, a megosztó

Mint a táblázatból látható, a szavazáson messze a legtöbb 10-est Michelle Wild kapta, 6210-en látták volna legszívesebben az új pénzünkön. Az eredményét az rontotta le, hogy 4748-an viszont egyessel szavaztak rá, vagyis ő volt a legmegosztóbb jelölt. A második legtöbb tízest, 3753-at, Hofi kapta, a harmadik 2995-tel a Rubik-kocka, az átlageredmények alapján nyertes Lánchíd csak a hatodik lett, mindössze 2258 szavazónak volt abszolút favoritja.

Ebből a szempontból a sereghajtó Szabó Magda lett 721 tízessel, de ezernél kevesebb embertől kapott maximális pontszámot a mosolygó arc és Erkel Ferenc is. Az igazi Károly Róbert és a Budavári Palota tízes szavazatinak a száma is csak éppen lépte át az ezres szintet.

A másik végletet jelentő 1-est a legtöbben, 7966-an Veres Jánosnak adták, őt 7699-cel Colbert követi. Több mint hétezer egyest kapott még a Gyurcsány–Orbán-páros (de érdekes módon ők 2360 szavazónál a legnagyobb pontszámra voltak jók, megelőzve még a Lánchidat is), valamint a mosolygó arc. Messze a legkisebb volt a Lánchíd elutasítottsága – ami nagyban magyarázza a győzelmét –: csupán 1585 egyest kapott, míg az ebből a szempontból második kilenclyukú híd már 2136, a harmadik Országház 2182 egyest gyűjtött össze.  • Hírek
  • Árfolyam