Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A seggfej Zrínyi előtt amerikai humorista nyerte a hídnévversenyt

2006.08.22. 13:00
Az M0-s híd internetes névadó szavazása az első kör utolsó napjaira nemzetközi performansszá vált. Az Egyesült Államok leghíresebb humoristája, Stephen Colbert saját show-műsorában kérte a nézőket: szavazzanak rá. A műsor az internetre is felkerült, és Colbert egy nap alatt meg is szerezte az első helyet. A minisztérium kedden 11 körül, az Index hívása után lezárta a szavazás első körét, amelyben több mint 23 millióan klikkeltek. Kedd délutántól már a továbbjutott 25 névre lehet szavazni - de csak regisztráció után.

Kóka János kiszabadította a szellemet a palackból, amikor július 21-én, az M0-s északi Duna-hídjának bejárásán bejelentette: a gazdasági tárca szavazásra bocsátja az új híd nevét. Bár valószínűleg a kezdeményezéssel csak arról akarta elterelni a figyelmet, hogy a hidat a tervezettnél nyolc hónappal később adják át, a netes szavazás híre augusztus elején kikerült a nagyvilágba, Chuck Norris szerepléséről beszámoltak a nagy hírügynökségek, most pedig igazán világhírűvé vált.

Colbert kérte, szavazzanak rá

Az Egyesült Államok legismertebb humoristája, Stephen Colbert ugyanis saját show-műsorában foglalkozott a témával, és kérte a nézőket: szavazzanak rá. Colbert a műsorban részletesen elmagyarázta a nézőknek, hogyan kell szavazni, hogy ily módon ajándékozzák meg nevével a magyar népet. A nézők eközben leginkább a magyar szavak kiejtésén-hangzásán nevethettek, valamint a lemaradt Chuck Norris képének bemutatásán. A másnapi adásban ellenben már azon is, hogy Colbert ismét elővette a témát, azzal, hogy hátránya Zrínyivel szemben egyre kisebb - honlapján útmutatót is készítettek egy szavazásmanipuláló szoftverhez -, és szegény szigetvári hőst ebből az alkalomból "Micsoda seggfej"-nek titulálta.


Megelőzte a 'seggfej' Zrínyit

Colbert kérése, vagyis az azt tartalmazó videofelvétel augusztus 16-án került fel az internetre. Az amerikai humorista két nap alatt a szavazás első helyére került, támogatóinak száma rohamosan növekszik. Kedd délelőtt két perc alatt csaknem kétszázezerrel nőtt a rá adott szavazatok száma, ami valószínűleg részben a voksolást segítő programnak is köszönhető.

10.45-kor Colbert 8,4 millió szavazattal állt az élen, ez 2,1 millióval több volt, mint egy órával korábban, 9.42-kor. A Zrínyi híd több mint kétmillió, az Index által javasolt Pató Pál 1,8 millió szavazattal állt a dobogón. A legjobb tízben szerepelt emellett még Bethlen Gábor, Hunyadi Mátyás, Batthyány Lajos és Bocskai István neve, továbbá a Szent Korona híd, a Perl-Script híd és a Mészáros híd elnevezés is. A minisztérium kedd délután közzétette: az 1950 névjavaslatra összesen több mint harmincmillió szavazat érkezett - Colbert ebből 17,2 milliót kapott -, több mint húszezren tájékozódtak a hídról, valamint az M0-s történetéről.

Chuck Norrisszal kezdődött

Nem Colbert az első amerikai híresség, aki vezeti a hídnévszavazást. Korábban sokáig Chuck Norris állt az első helyen - nemzetközi támogatók nélkül, csak a magyar internetes szubkultúrában szerzett hírnevének és egy ügyes kis voksolóprogramnak köszönhetően -, a félköríves fejrúgás mestere azonban már nincs is a legjobb tíz között.

Holott neki köszönhetően került ki a szavazás híre a világsajtóba, miután a Bloomberg és Reuters is megírta, hogy az akkor listavezető akciósztárról nevezhetik el a hidat. Voltak nyugati lapok, amelyek meg is keresték Chuck Norrist, aki komolyan vette a dolgot, és örült annak, hogy ennyire népszerű Magyarországon (a szavazók valódi motivációjáról ezek szerint nem volt tudomása).


Colbert buzdít és reklámozza hazánkat

Megkezdődött a második kör

A szavazás első köre elvileg hétfőn befejeződött, a miniszter korábbi bejelentése szerint mostantól szeptember 8-ig a top tízbe került nevekből lehet választani. Az ekkor legnépszerűbb három név kerül majd az úgynevezett földrajzinév-bizottság elé, amely eldönti, abból a háromból melyik legyen a híd neve.

A minisztérium végül kedd délelőtt 11-kor - fél órával az Index érdeklődése után - zárta le az első forduló szavazását, eltüntetve a honlapról az addigi eredményeket és névjavaslatokat. Ott ekkortól csak az állt: "Az M0-ás Északi-híd névadásának első, nominációs szakasza, amelynek keretében az Önök névadó ötleteit vártuk, ma délben lezárul. Ezt követően az eddigi szavazatok alapján az első 25 helyre rangsorolt ötletekre lehet a továbbiakban szavazni. A további szavazatokat szeptember 8-ig várjuk."

A minisztérium azért írta át menetközben a szabályokat - eredetileg azt közölték, hogy a legjobb 10 jut a második fordulóba -, mert nagyon sok névjavaslat és nagyon sok szavazat érkezett, közölték a GKM-ben. Aztán a második forduló elején a most megígért 25 helyett először mégis csak 10 névvel találkoztunk, de végül rendeződtek a sorok a honlapon, így most már a 25-ös névsorból lehet válogatni (pillanatnyilag éppen a mi Patónk vezet 55 vokssal). Így mások mellett a listát rövid ideig szintén vezető Zenebutik-Zenehíd, az Igazságos Gyurcsány Ferenc elnevezés és Chuck Norris is kapott még egy esélyt.