Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Még két napig segíthet a tokaji ötezresen

2010.01.08. 13:49
Január tizedikén, vasárnap zárul le az amerikai Krause kiadó honlapján az év érméje közönségdíjának szavazása. Mint megírtuk, az egyik döntős a tokaji borvidék tiszteletére vert 5000 forintos érme. Ha nyer, sorozatban harmadszor nyerheti magyar pénz a választást.

Mint arról, korábban már hírt adtunk, ismét magyar nyertese lehet az év érméje közönségszavazásnak. Az amerikai numizmatikai szakkiadó, a Krause Publications harmadik éve hirdeti ki a szakmai díjak mellett a közönségdíjat is az előző évben kibocsátott legjobb érmének. Szavazni a
numismaster.com oldalon lehet előzetes, ingyenes regisztráció után, a döntős érmék listája itt látható.

Tokaji borvidék (hátlap)

A húsz érme között ismét van magyar is, így folytatódhat az elmúlt évek remek sorozata. Mióta ugyanis közönségdíj van, mindkétszer magyar érme nyerte az elismerést. 2008 elején az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára vert 50 forintos érme végzett az élen, míg tavaly a magyar várak sorozatban megjelent gyulai váras ötezres.

Idén a 2008 novemberében, az Európa gyűjtőprogram részeként megjelent, a tokaji történelmi borvidéknek szentelt, Gáti Gábor által tervezett 5000 forintos ezüst emlékérme van versenyben az elismerésért egyebek mellett lett, fehérorosz, lengyel, kínai, ausztrál, amerikai, brit, japán, finn és dél-afrikai érmékkel. Aki segíteni akar a magyar pénznek, annak érdemes sietnie, ugyanis a szavazást január 10-én lezárják.

A döntő mezőnyében kilenc-kilenc ezüstből és aranyból készült érme (bár az angol oldalon a forintunkat aranynak írják, valójában ezüst), illetve két egyéb ötvözet szerepel. Névértéken a mi ötezresünk a legmagasabb értékű, a másik végletete az amerikai 25 centes jelenti.

Az MNB tájékoztatása szerint a tokaji ötezres 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 milliméter, a széle recézett. Összesen húszezer darabot bocsátottak ki belőle, ebből tizenötezer az úgynevezett proof technikával készült. Az MNB tájékoztatása szerint a győzelemre esélyes érme a jövő héttől ismét megvásárolható a jegybank budapesti, Szabadság téri látogatóközpontjában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?