Még két napig segíthet a tokaji ötezresen

2010.01.08. 13:49
Január tizedikén, vasárnap zárul le az amerikai Krause kiadó honlapján az év érméje közönségdíjának szavazása. Mint megírtuk, az egyik döntős a tokaji borvidék tiszteletére vert 5000 forintos érme. Ha nyer, sorozatban harmadszor nyerheti magyar pénz a választást.

Mint arról, korábban már hírt adtunk, ismét magyar nyertese lehet az év érméje közönségszavazásnak. Az amerikai numizmatikai szakkiadó, a Krause Publications harmadik éve hirdeti ki a szakmai díjak mellett a közönségdíjat is az előző évben kibocsátott legjobb érmének. Szavazni a
numismaster.com oldalon lehet előzetes, ingyenes regisztráció után, a döntős érmék listája itt látható.

Tokaji borvidék (hátlap)

A húsz érme között ismét van magyar is, így folytatódhat az elmúlt évek remek sorozata. Mióta ugyanis közönségdíj van, mindkétszer magyar érme nyerte az elismerést. 2008 elején az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára vert 50 forintos érme végzett az élen, míg tavaly a magyar várak sorozatban megjelent gyulai váras ötezres.

Idén a 2008 novemberében, az Európa gyűjtőprogram részeként megjelent, a tokaji történelmi borvidéknek szentelt, Gáti Gábor által tervezett 5000 forintos ezüst emlékérme van versenyben az elismerésért egyebek mellett lett, fehérorosz, lengyel, kínai, ausztrál, amerikai, brit, japán, finn és dél-afrikai érmékkel. Aki segíteni akar a magyar pénznek, annak érdemes sietnie, ugyanis a szavazást január 10-én lezárják.

A döntő mezőnyében kilenc-kilenc ezüstből és aranyból készült érme (bár az angol oldalon a forintunkat aranynak írják, valójában ezüst), illetve két egyéb ötvözet szerepel. Névértéken a mi ötezresünk a legmagasabb értékű, a másik végletete az amerikai 25 centes jelenti.

Az MNB tájékoztatása szerint a tokaji ötezres 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 milliméter, a széle recézett. Összesen húszezer darabot bocsátottak ki belőle, ebből tizenötezer az úgynevezett proof technikával készült. Az MNB tájékoztatása szerint a győzelemre esélyes érme a jövő héttől ismét megvásárolható a jegybank budapesti, Szabadság téri látogatóközpontjában.