Még idén sem lesz egységes gazdaságtámogatási rendszerünk

2010.01.28. 07:24 Módosítva: 2010.01.28. 07:33
Az agrártárca a gazdák érdekében felmentést kér a kötelezettségvállalási moratórium alól.

Hiába tüntetett több agrár-érdekképviselet is a mielőbbi döntés érdekében még tavaly ősszel az Alkotmánybíróság épülete előtt, több mint egy évvel a köztársasági elnök kezdeményezése után még mindig nincs döntés az egységes gazdaságtámogatási rendszer (SPS) bevezetéséről szóló törvényről. Az agrártárca pedig - tudomásul véve a tényeket - csendben már jelezte az Európai Bizottságnak, hogy Magyarország idén sem vezeti be az SPS rendszert - értesült a Napi Gazdaság. Mivel még nincs döntés és már csak két parlamenti ülésnap lesz februárban, ezért bármire is jutnak az alkotmánybírák, ennyi idő alatt képtelenség kiérlelt javaslatot átvinni a házon - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára.

A választási kampány azonban nemcsak erre a számos termelőt, agrárvállalkozást hátrányosan érintő döntésre van/lesz hatással. Az a nemrég megjelent kormányhatározat, amely kötelezettségvállalási moratóriumot kért a minisztériumoktól március elsejét követően, több jelentős kerettel bíró ÚMVP-s pályázat bírálati idejét kitolhatja. Bár a szaktárca a következő két hónapban még számos ősz óta lezárult pályázat esetében hozhat támogatási határozatokat, vélhetően több jogcím esetében is felmentést kérnek majd a moratórium alól.

A beadott, mintegy 350-360 milliárd forint támogatási igényű, több mint 20 ezer kérelem teljes feldolgozására nem lát esélyt az államtitkár akkor sem, ha az április is rendelkezésükre áll. Mint mondta, a bezárt cukorgyárak környékén a diverzifikációs programra január 15-ig beadott pályázatokat mindenképp elbírálják márciusig, mivel az összesen mintegy 17 milliárd forintos programot jövő szeptemberig meg kell valósítani, különben elvész az uniós plusztámogatás felhasználási lehetősége. Becslése szerint a kertészeti és az élelmiszer-ipari fejlesztési kérelmeket nagyjából le lehet zárni márciusig, azonban a legnagyobb tételt jelentő állattenyésztési beruházások támogatásáról már csak az új kormány felállása után születhet döntés.

A már elbírált kérelmek kifizetésére nincs hatással a kormányzati moratórium - hívta fel a figyelmet Gőgös Zoltán. Az ÚMVP modernizációs célú támogatásaihoz idén is igényelhetnek majd előleget a gazdálkodók - tavaly mintegy 30 milliárd forintot kértek a beruházások megvalósításához. A tárca tervei szerint a már támogatási határozattal bíró, de előleget még nem kért gazdák és a most bírálat alatt lévő kérelmek jogosultjai 20 százalékos előlegre számíthatnak. A jelenleg bírálat alatt lévő vidékfejlesztési jogcímek esetében pedig 30 százalékos előleget kérhetnek majd az önkormányzatok és egyéb jogosultak.