Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Hogyan spórolhatnánk 472 milliárdot?

2010.02.04. 07:23 Módosítva: 2010.02.04. 07:29
A mostani évi 28 milliárd forint állami támogatás felhasználásával 30 év alatt lehetne a jelenlegi követelményeknek megfelelően hőszigetelni a lakásokat. Viszont ha már minden lakás már ilyen lenne, akkor évi 472 milliárd forintnyi földgázt lehetne megtakarítani a mai árakkal kalkulálva.

A 4 milliós magyar lakásállomány háromnegyede, azaz 2,8 millió a családi ház, 800 ezer pedig úgynevezett iparosított technológiával - zömében panelból - készült. Ha a családi házak tizedét hőszigetelnék évente, akkor 80 ezer ember jutna munkához 10 évig - közölte kalkulációi eredményét a Knauf Insulation.

Európa leghosszabb panelházát is felújították - fotók az Indafotón
Európa leghosszabb panelházát is felújították - fotók az Indafotón

Az évi 28 milliárd forintos támogatás azonban kevés ahhoz, hogy tömegesen az energiamegtakarító felújításokat válasszák a lakástulajdonosok. További rossz üzenet a távfűtés áfájának 5 százalékra csökkentése, amely inkább ösztönöz energia pazarlásra, mint megtakarításra. A paneles lakások jelenleg háromszor annyi energiát fogyasztanak, mint a mai követelmény.

A lakások háromnegyedét földgázzal fűtik a magyar tulajdonosaik. Az évi 14-15 milliárd köbméteres országos felhasználás felét használja a lakosság, ennek háromnegyede fűtésre megy el. Ha a lakások fűtési igényét felére lehetne csökkenteni, akkor az így megspórolt földgáz a mai 135 forintos köbméterenkénti áron számolva 472 milliárd forintot tenne ki - olvasható a közleményben.