Elővásárlási jogot kapott az állam a gázkereskedőre

2010.03.02. 10:12
Aláírták azt a szerződést, amely elővásárlási jogot biztosít a magyar államnak az E.ON Földgáz Trade Zrt.-re. Az elővásárlási jog, ami a kormányzati álláspont szerint növeli a magyarországi ellátásbiztonságot, 2016-ig illeti meg az államot.

A 2009 júniusi szándéknyilatkozat alapján, az E.On kedden aláírta a magyar állam képviselőivel azt a megállapodást, melynek értelmében a magyar állam elővásárlási jogot kap az E.ON magyarországi gáznagykereskedő vállalatában, az E.ON Földgáz Trade Zrt-ben – közölte az E.On. A megállapodás értelmében az E.ON 2016-ig elővásárlási jogot biztosít a magyar állam számára arra az eshetőségre, ha értékesíteni akarná gázkereskedő érdekeltségét.

Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági elnöke, aki az E.ON AG képviseletében aláírta a megállapodást, a közlemény szerint azt emelte ki az aláírás apropóján, hogy a cég több mint 5000 magyar munkatársa folyamatosan dolgozik az ország energiaellátásának biztosításán és javításán. Szerinte a megállapodás újabb bizonyítéka az E.ON magyarországi elkötelezettségének. "Mindemellett a magyar gáztároló-kapacitás bővítése-, világszínvonalú, hatékony erőművek építése - és a megújuló energiaforrások ügyének előmozdítása révén az E.ON csökkenti Magyarország külső energiafüggőségét és növeli az ellátásbiztonságot” – olvasható a közleményben.

Az energetikai cég arra is kitér, hogy a jelenlegi bizonytalan piaci viszonyok között az E.ON négy különböző hosszú távú gázbeszerzési szerződése révén garantálja Magyarország biztonságos gázellátását. "Esetleges piaci turbulenciák esetén az anyavállalat kiegyensúlyozott gázbeszerzési portfoliójának köszönhetően vállalatcsoportunk azonnal növelni tudja a gázimportot, amint arra 2009 januári gázválság során is volt példa” – áll a közleményben .

Az ellátásbiztonság javítása érdekében az E.ON 2009-ben 87 milliárd forintot fektetett be Magyarországon gáz- és áramelosztó hálózatának fejlesztésébe, a gáztároló-kapacitás bővítésébe és erőműépítésbe. Ennek a munkának a részeként egyebek mellett a Bács-Kiskun megyei Zsana határában elkészült a a kelet-közép-európai térség legnagyobb gáztárolója. A társaság 20 milliárd forintot költött gáz- és áramelosztó hálózatának karbantartására is.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Bajnai Gordon kormányfő az aláírás alkalmából azt mondta: "az elővásárlási jog megszerzésével ismét nagyot léptünk előre az energiabiztonság területén. Szükség esetén olyan eszköz kerül a magyar kormány kezébe, amely hosszútávon segíti és védi az ország energiaellátásának biztonságát. Az energiabiztonság megerősítése pedig alapvető stratégiai érdek Magyarország számára" – írja az MTI.