Nem nyilvános a sávolyi tanulmány

2010.03.04. 17:50 Módosítva: 2010.03.04. 19:11
Az MFB hozzájárul ahhoz, hogy a sávolyi motorversenypálya-projekt dokumentációjával kapcsolatos hatástanulmányt nyilvánosságra hozza akár a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., akár a KPMG Tanácsadó Kft. - közölte az állami bank. Az MFB maga azonban nem adja ki a tanulmányt, mert az abban foglaltakat üzleti- és banktitoknak tartja. Így kérte a két cég engedélyét, ám az általuk a nyilvánosságra hozatalhoz szabott feltételeket elfogadhatatlannak tartja. Az Index közérdekűadatigényléses-perében viszont a tanulmány nyilvánossága ellen érvelt az MFB. A TASZ ügyvéde szerint Bajnai miniszterelnök „béna kacsaként" viselkedik az ügyben.

Az állami tulajdonú bank csütörtöki közleményében úgy fogalmaz, hogy "az MFB feltétel nélkül hozzájárul a sávolyi hatástanulmány közzétételéhez". A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) a tanulmányt üzleti és banktitokként kezeli, ezért az érintett két társaság hozzájárulását kérte hétfőn ahhoz, hogy az anyag teljes terjedelemben nyilvánosságra kerüljön. A tanulmányt készítő KPMG és a Sávoly Motorcentrum Kft., a Balatonring beruházója azonban közösen olyan feltételeket támasztottak, amelyek "jelenleg beláthatatlan eseményekkel összefüggő korlátlan mértékű anyagi felelősségvállalást” jelentenének az MFB-nek. Egyszerűsítve: a két cég azt jelezte a banknak, hogy bárminemű, később a tanulmány nyilvánosságával szerintük összefüggő esetleges káruk miatt perelnék az MFB-t, sőt, már előre a bank nyakába varrnák a felelősséget bármilyen, nem konkretizált kárért.

A hatástanulmány nyilvánosságra hozatalára az MFB tulajdonosi jogainak gyakorlója, a gazdasági miniszter utasította a hitelintézetet, Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezésére. Bajnai Gordon kormányfő péntek délután a gazdasági miniszter azonnali intézkedését kérte annak érdekében, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) minél előbb hozza nyilvánosságra a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. projekt dokumentációjával kapcsolatos hatástanulmányt.

Az érthetőség kedvéért: a tanulmány előfeltétele az állami bank által folyósított hitelnek, sőt, a hitelt megalapozó kormánydöntésnek is. Erre alapozva kérte az Index már korábban annak közérdekű adatként való kiadását. Ugyanakkor a tanulmány elkészítéséért nem az MFB, hanem a Sávoly Motorcentrum Kft. fizetett a KPMG tanácsadó cégnek, erre hivatkozva mondja azt az állami bank, hogy a tanulmány megrendelője és készítője engedélye kell a szerintük egyébként üzleti- és banktitoknak minősülő anyag nyilvánosságra hozatalához.

Sikeres civil nyomásgyakorlás

Ezt megelőzően három civil szervezet nyílt levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz , amelyben az MFB által a Sávoly Motorcentrum Kft. részére nyújtandó 15,3 milliárd forint összegű kölcsönre és a mintegy 20 milliárd forint költségvetési támogatásra vonatkozó szerződéskötés és a kapcsolódó kifizetések felfüggesztését kérték. A levelet a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország jegyezte.

Korábban az Index kiderítette, hogy a Pénzügyminisztérium szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartják a Balatonring néven ismert sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatását az MFB-hitel nyújtásának útján. Értesülésünket Oszkó Péter pénzügyminiszter is megerősítette.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a Pénzügyminisztérium által előkészített, a pénzügyminiszter által azonban végül nem támogatott előterjesztést tavaly október végén fogadta el a kormány. Az ebben szereplő 20 milliárd forint a MotoGP nemzetközi jogtulajdonosa felé 10 év alatt összesen fizetendő versenyszervezési szolgáltatási díj, amiért a jogtulajdonos cég ellenszolgáltatásként a versenyszervezés jogát és országmarketing-szolgáltatást ad. A beruházásra 15 milliárd forint állami hitelgaranciát is odaítéltek, és a kormány utasította az MFB-t, hogy hitelezze a pályaépítő céget.

A bíróságon az MFB mást mondott

Mivel a beruházás állami támogatásainak megalapozottságát alátámasztó KPMG-tanulmányt az MFB nem hozta nyilvánosságra, az Index újságírója, Bodoky Tamás a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet segítségével január végén pert indított a dokumentum nyilvánosságáért. Ennek ma volt az első tárgyalása, ahol az MFB a kereset elutasítását kérte és ellenkérelmet nyújtott be, és úgy érvelt hogy a kért dokumentum banktitkot képez.

Az MFB kérte a KPMG és a Sávoly Motorcentrum Kft. perbevonását is, aminek a bíróság helyt adott, és az ügy következő tárgyalását március 25-re tűzte ki. Baltay Levente, a TASZ ügyvéde szerint Bajnai Gordon „béna kacsaként viselkedik”, máskülönben élt volna azon jogával, hogy utasítja az MFB-t a tanulmány nyilvánosságra hozatalára. Az ugyanis már nem döntéselőkészítő irat, mert a kormány már tavaly októberben döntött az ügyben. Ráadásul aki az állammal üzletel, annak tűrnie kell a nyilvánosságot.

A cikket itt lehet kommentálni