Visszaüt a charterpiacra a Malév-államosítás?

2010.03.04. 07:34

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul és az Európai Bizottságnál is panaszt emel a Malév visszaállamosítása miatt a Travel Service - a WizzAirhez hasonlóan. Farkas Attila, a cseh központú chartertársaság ügyvezető igazgatója a Napinak elmondta: megítélésük szerint a nemzeti légitársaság már az állami mankóban - tőkejuttatásban és a fenntartási költségek viselésében - bízva árazta be több menetrend szerint közlekedő, ám idegenforgalmi célpontnak számító járatának díjtételeit.

A szakember szerint a Malév által Larnacába és Palma de Mallorcára kiajánlott viteldíjból nem üzemeltethető nyereségesen egyetlen járat sem. Az utazási irodák persze kapnak az alkalmon és leszerződnek ilyen díjak mellett a Malévval, ami a charterüzletben érdekelt többi vállalkozás ellehetetlenüléséhez vezet.

A Travel Service ennek ellenére a tavalyi forgalommal számol: 2 budapesti gépükkel a korábbi járatok mellett Máltára is repít majd. Farkas Attila nem titkolta, voltak terveik a Malév bukására is: számításaik szerint akár egy hónap alatt - a Malév-flottából 10 gépet átvéve - újraindították volna a Budapestről induló vonalak zömét. A Travel Service vezetője szerint cégük és a WizzAir lényegében képes lenne kiszolgálni a budapesti utasokat - persze csak a valós igényeket elégítenék ki, olyan desztinációkat nem tartanának meg, amelyeknek nincs üzleti alapja, mint ahogy ebben az esetben az átszálló utasokkal sem igazán számolnának.

Farkas Attila szerint a nemzeti légitársaság mítosza már a múlté: a gazdasági válság nyomán bármelyik légitársaság órákon belül kap leszállási engedélyt bármelyik zsúfolt reptéren, ha több hónapra előre stabil utasforgalmat ígér - a korábbi slot-egyezményeket, leszállási jogokat ma már átvette a reptérüzemeltetők forgalomtartási érdeke. Ha egy-egy piacról eltűnik egy nagy szereplő, a többiek azonnal lépnek: Pozsonyban a Sky csődje után több cég próbált szerencsét, idén a Travel Service 4 gépet telepít a reptérre.

A Malév az előzetes adatok szerint hét ország 15 repterére indít charterjáratokat a nyári időszakban. A légitársaság szerződött partnereivel egyelőre csak budapesti indulásokról állapodott meg - derült ki a Malév által rendelkezésünkre bocsátott tervekből. A charterek döntő részét 180 fős Boeing-738-asokkal bonyolítják le, néhány görög desztinációra 109 fős Boeing-736-osokat töltenek. A WizzAir a korábbi évekhez hasonlóan itthon nem vesz részt klasszikusan a charterezésben, Kázmér Natasa szóvivő szerint a társaság egyedül egy ukrán partner számára kínál majd charterutakat. A nyaralódesztinációkra - Görögország, Spanyolország - ugyanakkor a WizzAir is értékesít nagy csoportban jegyeket, ám ezek aránya Budapesten a szóvivő szerint elhanyagolható.