Bunkerturizmus indul Zalában

2010.03.09. 07:27
Egy kerkaszentkirályi egyesület helyreállít az egykori több mint hatezerből négy, a Rákosi-korban épült bunkert Páka környékén. A fejlesztéshez 121 millió forint támogatást kapnak.

Többévi előkészítő munka után elrajtolhat a kerkaszentkirályi székhelyű Zala Zöld Szíve Egyesület "Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén" nevű turisztikai programja - tudta meg a Napi Gazdaság. A fejlesztések megvalósításához az egyesület a Leader program keretében 121 millió forint értékű támogatást kapott.

A természetjárást és a murai vadvízi evezést bunkertúrákkal szeretnék kombinálni. Már döntés született arról, hogy Páka környékén helyreállítanak négy bunkert és a lovászi légoltalmi pincét, de a tervek között az is szerepel, hogy néhány nagyobb létesítményt szállás-, illetve táborhellyé alakítanak át. (Az Index riportja a Páka-környéki bunkerekről itt olvasható).

A több mint 600 kilométer hosszú védelmi rendszert 1952 elején azt követően kezdték el létrehozni a határ mentén szovjet tanácsadók közreműködésével, hogy a szocialista országok viszonya megromlott a Tito vezette Jugoszláviával.

A teljes határszakaszon több mint 6200 különböző védelmi létesítményt építettek, 6 milliárd forintot meghaladó költséggel. A védelmi rendszer teljes egészében sosem készült el, ám a bunkerek döntő többsége ma is áll. Az egyesület reményei szerint a rendbe tett erődítmények, illetve a hozzájuk kapcsolt programok több ezer látogatót csábíthatnak a térségbe évente.