Nyakára hágott a tartaléknak a kormány

2010.04.14. 08:13
Az elmúlt napokban a kormány újabb majd 1,5 milliárd forintot vett ki az általános tartalékból. Az első félévben elkölthető keret így 5,6 milliárd forintra csökkent.

A költségvetés általános tartalékát 57,2 milliárd forinttal fogadta el a parlament. Az államháztartási törvény szerint az első félévben ennek csak a 40 százalékát lehet elkölteni, ami 22,9 milliárd forint. A kormány tegnapig összesen 17,3 milliárdot költött ebből, ami az időarányosnál jóval gyorsabb - írja a Napi Gazdaság.

A kormány számára magyarázatul szolgálhat azonban, hogy a Malév újraállamosításához szükséges tízmilliárdos tőkeemelést is ebből az alapból fedezték. Szintén a tartalékból mentette meg az állam a Vértesi Erőművet. Ha ugyanis nem adott volna oda 1,9 milliárd forintot, a választások előtt és a válság közepén dőlt volna be Komárom-Esztergom egyik legnagyobb - amúgy veszteséges - munkaadója.

A kabinet közvetlenül a választást megelőző napokban mintegy 500 millió forinttal, tegnapi határozatában pedig további 930 millió forinttal apasztotta a tartalékot: a múlt héten 400 millió forintot kapott a Nyugdíjbiztosítási Alap méltányossági nyugdíjemelésekre, míg a szociális tárca krízisalapját százmillióval növelték.

A kormány legutóbbi határozata további 930 millió forintot vont ki a tartalékból árvízvédelmi kiadásokra. Ennek nagyobb részét, 573,3 millió forintot dologi kiadásokra költhetik a vízügyi igazgatóságok, míg a fennmaradó részt személyi kiadásokra fordíthatják. A kormány az idén már az ár- és belvízi védekezés címén másodszor segíti ki a vízügyi tárcát, eddig összesen kétmilliárdot költöttek erre a célra.

A mostani döntéssel a félév végéig a felhasználható tartalék 5,6 milliárd forintra rúg, ráadásul ez már a következő kormány mozgásterét is érintheti, hisz a kormányváltás június első felére várható.