Már nincs tartalék az idei költségvetésben

2010.01.29. 07:15 Módosítva: 2010.01.29. 07:21
Nincs már olyan tartalék, amiből fedezni lehetne a vagyonadó eltörlése miatt a költségvetésből kieső mintegy 50 milliárd forintot, amelyre Oszkó Péter pénzügyminiszter hivatkozik - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Palócz Éva szerint mindenképpen emelkedik majd a költségvetési hiány.

Az első költségvetési verzióban igen jelentős tartalékot képzett a Pénzügyminisztérium, de számos elemzésből kiderült, hogy lehetnek problémák egyes kiadási tételekkel, sőt a bevételekkel is - mondta az InfoRádióban Palócz Éva.

Szavai szerint mind a közlekedés támogatásának visszavágása, mint az önkormányzati megvonás túl nagyra lett tervezve, ami nem biztos, hogy tartható. Mindez kimeríti a tartalékokat, ráadásul a bevételeket is némileg felültervezte a tárca.  Az ingatlanadó alkotmányellenessé nyilvánítása miatt kieső 50 milliárd forint fedezésére ezért már nem nyúlhat a tartalékokhoz az állam.

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint két megoldás adódik: a hiány emelése, amely Palócz Éva szavai szerint nem egy ördögtől való megoldás most, hogy a válság már jelentősen kimerítette a gazdaságot, és amikor a környező országok mindegyikében 6 százalék körüli a GDP-arányos államháztartási hiány.

Az elemző szerint amúgy sem valószínű, hogy tartani lehet a 3,9 százalékos hiánycélt, ezért nem olyan nagy probléma, ha a szám 4 fölött lesz. A másik megoldás az új adó bevezetése, erre azonban a választásokig már nincs idő. A problémát mindenképpen az új kormánynak kell megoldania.

Hogy újra kell-e számolni az egész költségvetést, az az IMF-fel való tárgyalások során derül ki. Mint mondta, vannak arra utaló jelek, hogy jelenleg is zajlanak erről tárgyalások.

Hangsúlyozta azonban, hogy a hiány emeléséből nyert forrást semmiképpen sem lehet osztogatásra használni, hanem egy olyan program finanszírozására, amely növeli a versenyképességet és megalapozza a hosszú távon alacsonyan tartható hiányt.