Tovább csatáznak a taszári reptérért

2010.04.14. 08:13
Levelet kaptak a Taszár környéki önkormányzatok, amelyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egyezetést kezdeményez a taszári repülőtér jövőjéről. Közben a bázisra kiírt pályázatot korábban megnyerő, majd elutasított Ugarde Kft. perre készül.

Pataki Sándor, Taszár polgármester az MTI-nek kedden arról számolt be, hogy az MNV egy a közeljövőben lebonyolítandó találkozót kezdeményezett a taszári volt katonai repülőtér ügyében a térség önkormányzataival, kikérve véleményüket a bázis értékesítéséhez, hasznosításhoz.

A polgármester közölte, ha a taszári tendert eredetileg megnyerő Ugarde képes az általa vállalt fejlesztési koncepciót megvalósítani, és arra fedezettel is rendelkezik, akkor érthetetlen, miért kell a bázis jövőjéről tárgyalni. Hozzátette, a taszári önkormányzat tulajdonába került, korábban a bázishoz tartozó laktanya hasznosíthatóságát, és más taszári fejlesztést is alapvetően meghatároz az a tény, hogy megvalósul-e az Ugarde által beígért fejlesztés.

Az MTI korábban beszámolt arról, az MNV egy kormányrendeletre hivatkozó közleményben adta hírül február 10-én, hogy mivel a szerződést a pályázat elbírálásától számított 60 napon belül kellett volna megkötni, és az a taszári esetben az Ugarde mulasztása miatt nem történt meg, sikertelennek minősül a taszári ingatlan-együttes adás-vételi szerződésének megkötése.

Az Ugarde a taszári ingatlan 1 milliárd forintos vételára mellett vállalta 700-1800 millió forintos értékben a terület kármentesítését, 2014-re a repülőtér újraindítását, továbbá hat év alatt 23,3 milliárd forintos beruházás megvalósítását 960 új munkahely teremtésével. A vállalások megvalósulását évi 50 millió hibás teljesítési és 2,3 milliárdos nem teljesítési kötbér garantálta volna, amely szokatlanul nagy garanciának számít az ilyen ügyletekben.

A szerződés megkötésének elutasításáról sokáig csak a sajtóból értesülő Ugarde álláspontja az volt, hogy ez a döntés eltér az MNV eddigi gyakorlatától, és ellentmond a vagyonkezelő által kért ajánlattételi kötöttségnek is. Jelezvén álláspontját, március elsején - az ajánlattételi határidő lejárta előtt - megerősítette vételi szándékát, eljuttatva a részéről aláírt szerződést az MNV-hez, de az ingatlan 900 millió forintos vételár-hátralékát nem utalta át. (Százmillió forintot a pályázat benyújtásakor be kellett fizetni, a 24 milliárd forintos beruházáson túl ennek a százmilliónak a sorsa is kérdésessé vált.)

Bicskey Richárd, az Ugarde Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt nyilatkozta, az elmúlt hetekben bíztak abban, hogy sikerül konszenzusra jutniuk az ügyben a vagyonkezelővel, amire egyre kevesebb esélyt látnak, ezért jogi lépésekre készülnek, és szükség esetén nemzetközi bírósághoz fordulnak. Per-teherrel az ingatlan hosszú ideig eladhatatlanná válik - tette hozzá.

Beszámolója szerint az MNV elutasító levelét időközben megkapták, de abban a vagyonkezelő - az ügyvezető álláspontja szerint - fals indokokra hivatkozik. Az Ugarde azon megkeresésére ugyanakkor semmiféle válasz nem érkezett, amelyben egy letéti számlaszámot kért a társaság a vagyonkezelőtől, hogy átutalhassa az ingatlan vételár-hátralékát. Bicskey Richárd kifejtette, banki papírokkal tudja bizonytani, hogy az összeg rendelkezésre állt és áll. Azt azonban nem lehet azt elvárni az európai normákhoz szokott befektetőktől, hogy az ilyenkor szokásos, jogtisztaságot biztosító letéti számlaszám megadásának hiányában a vagyonkezelő bevételi számlájára utalják a pénzt.

Hozzátette, nem teremtett az MNV tiszta viszonyokat az adás-vételhez abban tekintetben sem, hogy a mai napig nem adott választ a befektetők tucatnyi kérdésére, így tisztázatlanok jelenleg is a terülten található közműveknek és ingatlanoknak a tulajdon-, illetve jogviszonyai.

A több mint 500 hektáros taszári katonai bázist 2006 februárjában vonták ki a hadrendből. A hasznosításra az első pályázatot 2008 október elsején írták ki, ami részsikerrel zárult. A három beérkező ajánlat közül egy nyertest hirdettek: egy konzorcium kisebb, 30 hektáros területen buszgyár építését vállalta. A második pályázat 2009 júniusában eredménytelenül zárult. A harmadik pályázatot 2009. augusztus 17-én hirdették meg, amelyre két ajánlat érkezett, ezek közül kiáltották ki nyertesnek az Ugarde Kft. pályázatát.