Jaj nekünk, ha az MNB nem keménykedik

2010.05.26. 07:35 Módosítva: 2010.05.26. 09:45
A Nomura szerint a magyar jegybank nem alkalmazkodik kellőképpen a Fidesz-KDNP kormány terveihez - ez pedig veszélyekkel járhat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az MNB-nek monetáris szigorítással kellene a kormánytól várható fiskális lazítást ellensúlyoznia, ám ennek a szakértők nem látják jelét.

A leendő kormány várhatóan enyhít a költségvetés szigorán, csökkenti az adókat és ezzel növeli az inflációs nyomást - vélik a Nomura szakértői, akik szerint az MNB-nek épp ezért szigorítania kellene kamatpolitikáján. A Bloomberg által ismertetett elemzés szerint az európai feltörekvő piaci országok közül Magyarország az, amely a legközelebb áll ahhoz, hogy monetáris politikai hibát kövessen el azzal, hogy nem kezeli a kialakuló veszélyeket - egyrészt a hosszú távú inflációs kockázatokat, másrészt a rövid távú fiskális kockázatokat – írja a Napi Gazdaság.

A jelenleg 5,25 százalékon álló irányadó rátát a Nomura szerint emelni kellene, követve a Fidesz - többek közt adócsökkentésen alapuló - makrogazdasági terveit. Ezek szerint ugyanis a növekedést serkentő, így a Bajnai-kormány által követettnél lazább fiskális politika bontakozhat ki idén és jövőre Magyarországon, minek következtében a növekedés mértéke akár a 3,4 százalékot is elérheti 2011-ben.

A Nomura szerint a válság előtti 10,5 százaléknál alacsonyabb szintű, 7,5 százalékos lenne a monetáris politikai szempontból semleges kamatküszöb Magyarországon - erre a szintre kellene az irányadó rátát emelnie az MNB-nek ahhoz, hogy a piacok bizalmát fenntarthassa. Ellenkező esetben a továbbra is magas adósságállománnyal rendelkező országgal könnyen szembe fordulhatnak a befektetők, akik az eurózónás adósságválság miatt különösen kiélezettek a fiskális kockázatokkal rendelkező piacokkal szemben.