Szíjjártó: Csökkenteni fogjuk Simor pénzét

2010.06.11. 13:07 Módosítva: 2010.06.11. 13:47
A kormány nem enged abból a tervéből, hogy kétmillió forintban maximálja az állami vezetők fizetését, köztük a jegybankelnökét - szögezte le Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Arra az újságírói felvetésre, hogy uniós szabályok miatt nem lehet csökkenteni a jegybankelnök fizetését, Szijjártó Péter úgy reagált: a kormány által tervezett lépés minden jogszabályi előírásnak megfelel majd, és a kabinet eleget tesz minden egyeztetési kötelezettségének az Európai Unióval, valamint minden más nemzetközi intézménnyel.

A kérdés ma reggeli cikkünk nyomán kerülhetett elő: mint az Index megírta, a fizetéscsökkentéshez szükséges a jegybanktörvény módosítása, amit pedig véleményeztetni kell az Európai Központi Bankkal. Az EKB alig pár hete, május közepén egy lettországi, egyebek között az ottani jegybank vezetőinek fizetésének csökkentésére irányuló törvényjavaslat kapcsán újra megállapította: a jegybankok függetlenségének része pénzügyi függetlenségük, a hivatalban levő vezetők pénzéhez nem lehet nyúlni.

Egyébként a jegybankelnöki fizetésről szóló törvényi rendelkezések a Fidesz-kormány idején kerültek be a törvénybe, az akkor megállapított összeget azóta egy törvényi automatizmussal kell évente korrigálni.

A szóvivő szerint meg kell szüntetni azt a tűrhetetlen állapotot, amely szerint az emberek jelentős része rendkívül kevés pénzből él, míg mások az adófizetők pénzéből havi hétmillió forintot kapnak fizetésként.

Kifejtette: jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztériumban zajlik az arra vonatkozó munka, hogy ennek a fizetésiplafon-bevezetésnek a jogszabályi hátterét meg tudják teremteni.

Szijjártó Péter a bankadót érintő kérdésre közölte azt is, meg fogják tenni azokat a jogszabályi változtatásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a bankok ne terhelhessék át a megemelni kívánt költségvetési hozzájárulásukat az emberekre.

A kormányfő szóvivője arra a kérdésre, mennyire "alkuképes" a 200 milliárd forint - ennyire emelnék a jelenlegi 13 milliárdról a bankok, a biztosítótársaságok és a pénzügyi lízingcégek a költségvetésbe való befizetésének mértékét -, úgy válaszolt: a célkitűzés világos, ez 200 milliárd forint. A tárgyalások zajlanak, és nincs olyan érdemi információja, amely arról szólna, hogy ezt a célt megváltoztatták volna - mondta.

Arra a kérdésre, mi lesz a sorsa a jegybankelnöknek, Szijjártó Péter úgy reagált: a Magyar Nemzeti Bank és a kormány együttműködésével kapcsolatban többször elmondták a Fidesz álláspontját, nincs új fejlemény ez ügyben.