Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Könnyítene a költségvetésen a kormány

2010.06.28. 09:30 Módosítva: 2010.06.28. 09:59
Törvénymódosítással írná át az államháztartás egyes szabályait egy kormánypárti képviselők által jegyzett javaslat. Lazítanák a pótköltségvetésre vonatkozó előírásokat, és lehetővé tennék, hogy egyes költségvetési tételeket az államháztartási körön kívül számoljanak el.

Jelentősen átírná a pótköltségvetésre vonatkozó szabályokat Rogán Antal (Fidesz) és Latorczai János (KDNP) – írja a Napi Gazdaság. Az államháztartási törvényt érintő, múlt héten benyújtott módosító jelentősen felemelné a pótköltségvetés benyújtására vonatkozó korlátot. A javaslatot a kormánypárti képviselőcsoportok még a nyári szünet előtt elfogadtatnák, hiszen az érdemben érinti a 2011-es költségvetés előkészítését.

A jelenlegi szabályozás szerint ha a költségvetés elsődleges, kamatkiadások nélkül számított többlete a GDP 0,2 százalékával, mintegy 50-60 milliárd forinttal csökken, akkor pótköltségvetést kell készítenie a kormánynak. A Rogán-Latorcai páros most beterjesztett módosításával visszahoznák azt a régi szabályt, amely szerint pótköltségvetést akkor kell benyújtani, ha a hiánynövekedés a kiadási főösszeg öt százalékával nő.

Ez mintegy 600 milliárd forint mozgásteret jelent. Az idén az államháztartás hiánya 870 milliárd forintra van belőve, vagyis az új szabály 68 százalékos túllépést tenne lehetővé. Igaz, mintegy 300 milliárd forintos eltérés esetén a kormány már köteles lenne költségvetési módosítást beterjeszteni. Ugyanakkor míg a költségvetést érintő módosítást egyszerű törvényként tárgyalja a parlament, a pótköltségvetés készítése egy teljesen új törvény beterjesztését jelentené, amelynek elkészítése és elfogadása több hónapot is igénybe vehet.

Ezzel a módosítással a kormánypártok megnyitják az utat a nem is annyira burkolt hiánymódosítás felé - ami a jelenlegi piaci helyzetben nem a legszerencsésebb üzenet. Tovább rontja az átláthatóságot az a módosítás, amely törölné az államháztartási törvényből, hogy az állami cégek veszteségét el kell számolni az államháztartási hiányban, mondván, ezt a szabályt az Állami Számvevőszéknek nem sikerült értelmeznie.

Ezzel a módosítással újra megnyílik annak lehetősége, hogy bizonyos költségvetési tételeket államháztartási körön kívül számoljanak el.