Alfréd
-3 °C
3 °C

Több bank megszüntette a devizahitelezést

2010.07.02. 10:32
A bankok kissé tanácstalanok: egy részük felfüggesztette ugyan az új, jelzálog alapú devizahitel igénylések befogadását, miután Matolcsy György bejelentette, hogy július elsejétől csak forint alapú hitelek mögé jegyezhető be jelzálogjog, a részletek azonban még mindig nem ismertek, így a már elbírált és megítélt hiteleket devizában folyósítják.

A CIB Banknál elmondták, hogy a jelenlegi információk szerint a kormánydöntés végrehajtása több törvény módosítását is igényli, ami értelemszerűen időt igényel. A folyamatban lévő ügyletek esetén - befogadott, szerződött, illetve szerződéskötésre váró, jóváhagyott - továbbra is a normál eljárás szerint járnak el. Az euró alapú hiteleket euróban folyósítják és euróban jegyeztetik be a jelzálogjogot is. A CIB Bank a kormánydöntés illetve a jogszabályi változások részletesebb megismeréséig azonnali hatállyal felfüggeszti a devizahitelek befogadását mind a magánszemélyek által kezdeményezett ingatlanfedezetes hitelek, mind pedig a magánszemély ingatlanfedezet mellett nyújtott mikrovállalkozási hitelekre. Az átstrukturálásoknál az euró-alapúra történő átállási igényeket teljesítik, ebben az esetben nincs szükség új jelzálogjog bejegyzésre és kidolgozzák a CIB Megoldás Hitel forint-alapú konstrukcióját is.

A változás a hitelkérelmek egyre csökkenő arányát érinti: a CIB-nél 2009 végére minden száz újonnan folyósított jelzáloghitelből harmincöt-negyvenet már forint alapon igényeltek az ügyfelek, a jelenlegi időszakban az új hitelkihelyezéseken belül a forinthitelek aránya már mintegy kilencven százalék.

Az OTP Bank a sajtóból értesült a devizahitelezést érintő kormányjavaslat tartalmáról, amely több nyitott kérdést hagy maga után. A nyitott kérdések ellenére, a jogi bizonytalanságból adódó kockázat csökkentése érdekében, a bank július elsejével felfüggesztette a devizaalapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek forgalmazását, a hitelintézet új deviza alapú hiteligényt nem fogad.

A lakossági jelzáloghiteleknél az euró alapú hitelek aránya folyamatosan csökken az új folyósításokból, júniusban az OTP-nél a tíz százalékot sem érte el. Az Erste is bejelentette, hogy csak forintban nyújt jelzáloghitelt, a június 30-ig leszerződött, de még nem folyósított hiteleket azonban euróban folyósítja. Bár az új szabályozás körül még rengeteg kérdés nyitott, az Erste Bank a 2010. június 30-ig leszerződött, de még nem folyósított hiteleket az eredeti szerződés szerint folyósítja euróban. A 2010. július 1. előtt már befogadott, de még nem leszerződött ügyletek esetében pedig az eredeti hitelösszeget forintban bocsátja az ügyfél rendelkezésére. Az Erste Bank az intézkedéseket átmenetinek tekinti a végleges jogi szabályozás megjelenéséig.