Mégsem mérgez gyerekeket a Visegrádi?

2010.07.31. 12:22
Több áruházlánc is levette polcairól a Visegrádi ásványvizet, miután úgy értesült, magas fluoridtartalma káros lehet a kisgyermekeknek. Az ásványvíz gyártója szerint ugyanakkor minden rendben van, érthetetlen az üzletek reakciója. Az Index kérésére végzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a cégnek valóban fel kellene hívnia cimkéjén a figyelmet a fluoridtartalomra.

Minden alap nélkül függesztette fel az Auchan és a CBA a Visegrádi ásványvíz árusítását – állítja Eőry Dénes. A Visegrádi Ásványvíz ügyvezető igazgatója szerint érthetetlen a láncok lépése, vizsgálataik szerint a víz fluoridtartalma ugyanis nem lépi túl a kritikus mértéket, és erről az áruházakat is tájékoztatták.

Perben a Visegrádi

A vita az ásványvíz összetételéről még márciusban kezdődött. Akkor ugyanis az Interpress Magazin (IPM) egyik tesztjében arra a következtetésre jutott, hogy a Visegrádi ásványvíz magas fluoridszintje káros a hét évnél fiatalabb gyerekekre. A gyártó kifogásolta a vizsgálat szakszerűségét, és beperelte a lapot, miután az elutasította helyreigazítási kérelmét.

A bíróság májusban úgy döntött: a Visegrádinak fel kell tüntetnie a palackokon, hogy ártalmas lehet a termék a kisgyerekekre. Az ásványvízgyártó azonban fellebbezett, mivel szerinte a bíróság nem végzett ellenőrző méréseket, pusztán az IPM méréseit vette alapul. Az ítélet a mai napig nem jogerős, új fejlemény az ügyben azóta nem történt. Ilyenformán érthetetlen, miért pont most érte el a dolog az áruházak ingerküszöbét.

Rémhírek 1300 méter mélyről

"A CBA szerdán visszavonta bolthálózatának polcairól a Visegrádi ásványvizet, és felszólította a beszállítót, hogy nyilatkozzon az ásványvíz összetételével kapcsolatban" – közölte korábban Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője. Szerinte a beszállító igazolásáig a termékek biztosan nem kerülnek vissza az üzletlánc polcaira.

visegradi

Hogy az áruház hirtelen gyanúja honnan támadt, nem tudni, hatósági bejelentést biztosan nem kapott az ásványvíz minőségével kapcsolatban, ahogy az Auchan sem.

„Miután értesültünk arról, hogy a víz esetleg veszélyes lehet, egyeztettünk a beszállítóval, majd átmenetileg levettük polcainkról a terméket” - mondta Gillemot Katalin. Az Auchan kommunikációs vezetője szerint az állapot ideiglenes, addig tart, amíg a gyártó az ásványvizek címkéjén fel nem hívja a figyelmet az esetleges veszélyekre.

Eőry tagadja, hogy az áruházak egyeztettek volna velük, ha így történt volna, elkerülhető lett volna a félreértés. A Visegrádi körbeküldte az ásványvíz összetételével kapcsolatos dokumentációt az áruházaknak, amelyben bizonyítja: a fluorid mennyisége a kritikus érték közelében, de még éppen alatta van, és jogerősen a bíróság sem kötelezte semmire.

Bizonytalan eredmény

„1,5 milligramm/liter fluoridtartalom fölött kell ráírni az ásványvíz címkéjére, hogy kisgyermekek nem fogyaszthatják, felnőtteknek 5 milligrammig veszélytelen” – magyarázta Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára.

Az Index is bevizsgáltatta

Ha nem is perdöntő, de figyelemreméltó eredményre jutott az Index laboratóriumi vizsgálata.

A Wessling laboratóriumában végzett tesztek szerint a víz fluoridtartalma valóban meghaladja a 201/2001. (X.25) Korm rendelet 1,5 mg/l-es határkoncentrációját, de nem éri el az itt meghatározó 65/2004. (IV.27.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 5 mg/l-es határértékét.

Eszerint a Visegrádi fogyasztásra nem ártalmas, de - ha bebizonyosodik, hogy a mérési eredmény nem egyedi -, fel kell majd tüntetnie cimkéjén:

"1,5 mg/l értéknél több fluoridot tartalmaz: csecsemők és 7 évesnél fiatalabb gyermekek általi rendszeres fogyasztásra nem alkalmas”.

Az ásványvizek összetétele a természetes ingadozás határain belül változhat. Az ásványvizek összetevőinek mennyiségét egyetlen mérés alapján nem lehet egyértelműen meghatározni, és egy eredmény alapján nem lehet ilyen súlyos következtetéseket levonni, mondja.

Nem hittek a hírnek

Nem vette le polcairól az ásványvizet a Tesco és a Spar.

Az áruházak szóvivői elmondták: miután a Visegrádi ásványvíz forgalmazója hitelesen dokumentálta, hogy az ásványvizet több akkreditált laboratóriummal is bevizsgáltatta, úgy döntöttek, nincs miért lépniük az ügyben, A Spar a biztonság kedvéért saját kontrollvizsgálatot is végeztetett.

A Visegrádi Ásványvíz ügyvezető igazgatója szerint az őket ért károkért elsősorban az áruházláncok a felelősek.