Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Feljelentették az arzénos vizek forgalmazóját

2010.08.11. 14:27 Módosítva: 2010.08.11. 15:34
A cég úgy árulta hónapokig a mérgező vizeket, hogy tudta, arzéntartalmuk a határérték kétszerese.

Büntető feljelentést tett az Interpress Magazin (IPM) a BRFK-n az Auchan márkájú, határértéket meghaladó arzén tartalmú ásványvizek forgalmazása miatt - közölte a szerkesztőség az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint az IPM márciusi ásványvíz-tesztjében a Visegrádi és az Auchan nevét viselő ásványvizek szerepeltek a legrosszabbul: a lap szerint mindkét cég termékeiről beigazolódott, hogy ártalmasak lehetnek az egészségre.

A Visegrádi ásványvíz esetében a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy ez a víz gyermekek és csecsemők számára mérgezésveszélyes - áll a közleményben. Ezért a cég a törvény szerint a palackokra köteles lenne ráírni, hogy a terméke ennek a korosztályoknak nem ajánlott. A gyártó azonban azt állítja, hogy a veszélyes fluorid mennyisége éppen a határértéken van, ami 1,5 mg/liter.

Az Auchan nevét viselő mindhárom ásványvízben tavaly decemberben és idén márciusban a határértéket - 10 mikrogramm/liter - több mint kétszeresen meghaladó mennyiségű arzént talált az IPM. Az Auchan az első mérés eredményeit február végén megismerte, mégis egészen május elejéig változatlan formában árulta vevőinek az ártalmas ásványvizet - tartalmazza a közlemény.

Május elején ezek az ásványvizek hirtelen eltűntek az Auchan polcairól, majd nemrégiben ismét visszakerültek hajszálra azonos címkével. Az IPM ismét megvizsgálta a vizekben lévő arzén mennyiségét, amely tizedére esett vissza, immár jóval az egészségügyi határérték alá.

Az IPM azonban felháborító tartja, hogy május végéig "mérgezték a vevőket, köztük csecsemőket és terhes anyákat, akik az esetenként arzénes csapvíz helyet a még több arzént tartalmazó Auchan vizeket vásárolták".