Jogerősen mérgez az Auchan ásványvize

2011.02.18. 14:10 Módosítva: 2011.02.18. 16:27

Másodfokon is az IPM magazinnak adott igazat a bíróság az Auchanban forgalmazott ásványvizekkel kapcsolatban. Így jogerős az a döntés, miszerint a francia áruházlánc alaptalanul kérte az arzénos ásványvizekről szóló IPM-cikk helyreigazítását, olvasható a lap közleményében.

Arzén, higany

A magazin munkatársai 2009. decemberében és 2010. márciusában az Auchan áruházakban vásárolt Auchan Super Aqua ásványvizekben a határértéket kétszeresen meghaladó mennyiségű, mérgező arzént, sőt az egyikben higanyt is találtak. Az értékeket több akkreditált laboratóriumban megmérték, valamint azok hitelességét három független, igazságügyi élelmiszerbiztonsági szakértő tanulmányban is igazolta – idézi fel az előzményeket az IPM közleménye.

A francia áruházlánc a magazin mérési eredményeit kétségbe vonta, és több pert is indított az IPM ellen. A Fővárosi Bíróság az Auchan Magyarország Kft. helyreigazítási keresetét első fokon elutasítva ítéletében megállapította: a magazin nem állított valótlant azzal, miszerint az Auchan Magyarország Kft., beszállítója egy arzénnal szennyezett kútból nyeri az ásványvizet. A másodfokú bíróság 2011. február 17-én az Auchan fellebbezését elutasítva a korábbi ítéletet teljes egészében helyben hagyta, így az jogerős.

Nincs mérgező termékük

A bíróság nem arról döntött, hogy egészséges-e az ásványvíz, vagy sem. Az ítélet, ami csütörtökön született meg, azt mondta ki: a magazin csak a szabad véleménynyilvánításhoz való jogával élt, amikor megírta a cikkét, ezért elutasította a helyreigazítási kérelmet – reagált az IPM közleményére Gillemot Katalin, az Auchan kommunikációs igazgatója.

Az írásos ítéletet még nem kapták meg, így részleteket nem lehet tudni, tette hozzá. "Biztosíthatunk mindenkit, hogy minden szállítmány csak akkor kerülhet a polcokra, ha a független laborvizsgálatok eredménye szerint száz százalékban megfelel a nagyon szigorú magyar élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Amely előírások fényében egészen biztos lehet mindenki abban, hogy semmilyen mérgező termék nem kerülhet és maradhat tartósan forgalomban" – tette hozzá Gillemot.

A per előzményei

Az IPM tesztjében eredetileg két ásványvízről, a Visegrádiról és az Auchan sajátmárkás, a ceglédi Germán Zrt. által palackozott vizéről írták, hogy egészségre káros, mérgező. A Visegrádiról időközben kiderült, hogy megfelel a magyar törvényi előírásoknak, bármely korosztály biztonsággal fogyaszthatja.

Az arzénos víz ügyében az IPM még tavaly augusztusban feljelentést is tett határértéket meghaladó arzén tartalmú ásványvizek forgalmazása miatt. A nyomozás a mostani per kimenetelétől függetlenül folyik.