Adósságlovagok terepe az építőipar

2010.08.18. 11:45 Módosítva: 2010.08.18. 12:52
Soha nem látott magasságba szökött a havi felszámolások száma az építőiparban júliusban. Az év eddig eltelt részében masszívan romlott az ágazat állapota, a július azonban túltett a kiugróan rossznak tartott júniuson is. Érdekesség, hogy az újonnan alapított építőipari vállalkozások száma is óriási ütemben nő, a felszámolásoknál tapasztalható dinamikával együtt arra utal, hogy a cégtulajdonosok bedöntik a vállalkozást, aztán újat hoznak létre.

Folytatódik az építőipar vesszőfutása, az ágazat helyzete az idei hetedik hónapban tovább romlott. Júliusban az előző hónaphoz és az első félévhez képest egyaránt gyorsult az újonnan indított felszámolási eljárások számának növekedése. Júliusban 393 cég került ilyen eljárás alá, ami 35,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Az első féléves folyamatokhoz hasonlítva még szembetűnőbb az ágazat helyzetének kilátástalansága. Január-júliusban ugyanis 15,7 százalékkal több vállalkozás dőlt be, mint egy évvel korábban, és már ez is gyorsulás volt az első negyedév végi 15 százalékos tempóhoz mérten. "Csak találgatni lehet, hogy hol van a mélypont" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Sokatmondó, hogy az építési főszezon kellős közepén futnak történelmi csúcsra az ágazatban indított felszámolások.

Az ágazat helyzete júliusban csak kicsit volt rosszabb, mint ami a gazdaság egészében tapasztalható, hiszen nemzetgazdasági szinten 29 százalékos a felszámolások egy év alatti növekedési üteme. A szokásosnál kisebb különbség azonban semmiképpen sem az építőipar állapotának javulását jelenti, sokkal inkább a nemzetgazdaság egészének további romlását.

Rekordot hozott a végelszámolások alakulása is: júliusban 229 vállalkozás tulajdonosa döntött cége bezárása mellett, ami 17,7 százalékos növekedés tavaly júliushoz képest. Az egy hónappal korábbival összevetve pedig irányváltás is történt, júniusban ugyanis 8 százalékkal kevesebb céget zártak be a tulajdonosok.

Az ágazatban azonban nemcsak a felszámolások, de az új cégalapítások száma is őrült ütemben növekszik. Idén a hetedik hónapban 115 új céget alapítottak az ágazatban, ami a tavaly júliusinál 20,8 százalékkal, az idén júniusinál pedig 23 százalékkal több. Az ágazat tehát továbbra is a cégeiket gyakran és nagy rutinnal cserélgető "adósságlovagok" kedvenc terepe – fogalmaznak az Opten szakértői. A nemzetgazdaság egészében ugyanis 3 százalékkal kevesebb új vállalkozást hoztak létre júliusban, mint egy évvel korábban.

A késve fizetés is hozzájárul a cégek megtizedeléséhez

A helyzetet árnyalja az is, hogy az ágazatot erősen érinti a számlák késve történő kiegyenlítése, sokszor az állami intézmények is több hónapos csúszással fizetik ki az építőipari vállalkozásokat. Mivel sok vállalkozásnak nincsenek nagy tartalékaik, hogy kivédjék a több hónappal későbbi pénzhez jutást, a közterheket és a bankhitel törlesztését pedig időben kell fizetni, ezért többen kénytelenek lehúzni a rolót - mutatnak rá szakemberek.