Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Forint elleni spekulációra biztat egy elemzés

2010.08.26. 08:15
A nemzetközi befektetők körében népszerű Zerohedge elemzésében a magyar helyzet törékenységére hívta fel a spekulánsok figyelmét és svájcifrank-longok felvételére buzdít forint ellenében.

Az egyik leginkább bullish chart, amit hosszú idő óta láttam, a svájci frank/forint keresztárfolyamé - fogalmaz a Zerohedge szakértője, akinek elemzését tegnap kora reggel a Bloomberg hírügynökség is közölte. Hozzáteszi: figyelembe véve a makrogazdasági körülményeket és a svájci jegybank hozzáállását a frank árfolyamához, érdemes lehet svájci frankot venni forint ellenében azonnal, amint a keresztárfolyam visszateszteli a 212-215 forintos régiót - írja a Napi Gazdaság.

Magyarország jelenleg az IMF által kikényszerített költségvetési szigor és a romló gazdasági helyzet kettős terhét nyögi. Az első féléves GDP-mínusz 0,6 százalék volt éves szinten, s most, hogy a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak kerültek a reflektorfénybe, ezek csak tovább növelhetik a magyar gazdaság problémáit.

220 a lélektani határ?

A fő gondot a 2,5 ezer milliárd dollárnak megfelelő magyar, öt évnél hosszabb futamidejű jelzáloghitel-állomány jelenti, melyek más devizákban, leginkább svájci frankban denomináltak. Ez azt jelenti, hogy az egész magyar lakástulajdonos-társadalom egy carry-pozícióban ül, ahol a hitelt egy folyamatosan erősödő devizában (svájci frank) vette fel, miközben a forint, amit megkeresnek, egyre kevesebbet ér.

Eközben az euró iránti bizalmatlansági hullámok során egyre több eurót váltanak át világszerte a biztonságos menedéknek tekintett svájci frankra, az euró/svájci frank kurzust új, ciklikus mélypontra, azaz az alpesi devizát rekorderős szintre küldve. A svájci jegybank kísérlete a frank erősödésének megállítására sikertelen volt, s ennek komoly következményei lehetnek a jövőre nézve.

Figyelembe véve a körülményeket s a forint-svájci frank grafikonján kirajzolódó úgynevezett fülescsésze alakzatot, ha valami nagy dolog nem történik, a 220 forintos szint áttörése után hatalmas mozgás következhet a forint-svájci frank árfolyamban, s Magyarország ismét reflektorfénybe kerülhet - vonja le a következtetést az elemző.  • Vennék
  • Hírek