Becsődölt a kisebbik Hollóházi

2010.10.12. 07:17
Ismét felszámolás alá került a kisebbik hollóházi porcelángyár. A negyedmilliárdos tartozás ellenére a tulajdonosok folytatnák a kétmillió eurósra becsült fejlesztési beruházást.

A tegnapi határidőig egyetlen pályázat sem érkezett a felszámolás alatt lévő hollóházi Royal Martin (RM) Porcelán Kft. vagyonelemeinek megvásárlására: a nettó 250 millió forintért meghirdetett két üzemcsarnokra, valamint a gépekre és félkész termékekre, kilenc-, illetve kétmillió forintos irányáron - tudta meg a Napi.

A tavaly november óta felszámolási eljárás alatt lévő RM 2007-ben vásárolta meg a korábban a kisebbik Hollóháziként emlegetett (a Hollóházi Porcelángyár szomszédságában működő) üzemet az akkor szintén felszámolás alatt álló Hutschenreuther Hungária (HH) Porcelángyár Kft.-től, illetve annak felszámolójától, a most is eljáró Cash & Limes Zrt.-től. Az RM egy tulajdonosváltást követően 2007 decembere óta a hollóházi székhelyű Porcelain Manufactura Kft. érdekeltsége, amely két magánszemély, Hetnerovic Ján és Varga István János tulajdonában áll - derül ki a cégbírósági adatokból.

Az RM felszámolását egy tízmilliós adóssága miatt egyik szállítója kezdeményezte, ezenkívül a hitelező bankjának tartozik - tudtuk meg Dávid Pál felszámolóbiztostól. Az összes tartozása a most meghirdetett vagyonelemek irányárához közelít, de pontos összeget nem közölt a felszámoló. A 43 millió forint jegyzett tőkéjű RM a hollóházi üzemcsarnokokban azonban gyártást nem folytatott, itt a kerámiák dekorálásával, díszítésével és matricázásával foglalkozott.

A cég értékesítési bevétele 2008-ban még meghaladta a 358 milliót, üzemi eredménye 2,8, mérleg szerinti eredménye pedig 2,4 millió forint volt. Az ingatlanok felújítását is elkezdték a tulajdonosok, de kisebb munkákat követően (nyílászárócsere, tetőjavítás) nagyobb fejlesztést, gépbeszerzést már nem hajtottak végre. Gyártást jelenleg kemence híján nem is lehet folytatni a gyárban. A cég 2008-ban 84 millió forintot nyert az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatására kiírt pályázatán, hetven főre vonatkozóan.

A RM jelenleg hét alkalmazottat foglalkoztat, a cég - Hetnerovic Ján ügyvezető szerint - rövid időn belül folytatni kívánja a tervezett, mintegy kétmillió euróra becsült fejlesztéseket, ennek finanszírozásához kockázati tőkét kívánnak bevonni. A fejlesztési tervek azt vetítik előre, hogy a felszámolás alatt vagy kiegyeznek hitelezőikkel, vagy a tulajdonosok akarják megvásárolni az üzemcsarnokokat - az utóbbinak azonban nincs sok esélye. Koleszár Sándor, Hollóháza polgármestere ugyanakkor reméli, hogy mielőbb gazdája lesz az ingatlanoknak, amelyek reális értéke szerinte mintegy 150 millió forint lehet. Porcelánok, kőedények gyártásához a munkaerő is rendelkezésre áll a környéken, a majdani értékesítést, szállítást pedig könnyítheti, hogy másfél hónap múlva teljesen elkészül a Hollóháza és a szlovák határ közötti útszakasz.

A HH-t 1996-ban alapították az állami Hollóházi Porcelángyár Rt. 10 százalékos és a német Hutschenreuther AG 90 százalékos részesedésével. A később a szintén német Winterling AG tulajdonába került cég 2000 februárjában vált fizetésképtelenné anyavállalatának csődje miatt. A társaság elsősorban német megrendelésre, bérmunkában gyártott porcelánokat, fénykorában több mint kétszáz embert foglalkoztatva. A gyárat a felszámolás alatt csak tizenötszöri meghirdetésre sikerült eladni 2007-ben, a nettó 116 millió forintos irányárnál jóval alacsonyabb áron. A vevő a 2006 decemberében Hollóházán bejegyzett, szlovák hátterű RM volt.