Matolcsy menesztette Bathó Ferencet

2010.10.12. 20:47 Módosítva: 2010.10.12. 20:52
Háromheti huzavona után elbocsátották Bathó Ferenc költségvetési helyettes államtitkárt a Matolcsy-minisztériumból, őt téve bűnbaknak egy kommunikációs baki miatt. Utódja Banai Péter.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elérte, amit akart, három heti huzavona után menesztette a tárca költségvetési helyettes államtitkárát, Bathó Ferencet. Lapunk minisztériumi forrásokból úgy értesült, az apparátusnak már be is mutatták Bathó utódját, Banai Péter foglalja el Bathó posztját a költségvetési egyezkedés kellős közepén. Az elődjénél jó húsz évvel fiatalabb Banait Bathó „nevelgette”, tanítgatta a költségvetési politika fortélyaira az elmúlt években.

Szeptember második felében Matolcsy György Bathót tette bűnbakká azért, mert a Matolcsy által jegyzett zárszámadásban az előző kormányt dicsérő mondatok szerepeltek. Bathót azonnal kényszerszabadásra küldték. Másnapra azonban fordulni látszott a dolog, ugyanis mint beszámoltunk róla, Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, volt pénzügyminiszter elérte azt, hogy Bathót ne menesszék. (Ezt az információnkat akkor Vargáék cáfolták.)

Úgy tudjuk, komolyan ment a huzavona a kormányzaton belül, volt, hogy napon belül is változott, hogy Bathó marad vagy mennie kell. A helyettes államtitkár a költségvetési tervezés múlt heti kezdetekor sem dolgozott, mostanra pedig pont került az ügy végére.

A Népszabadság azt írja, Bathónak az APEH-nél kínáltak fel pozíciót, azonban közel sem biztos, hogy oda mehet a szakember, ugyanis a nemzetgazdasági tárcánál vannak, akik nem örülnének, ha az adóhivatal mentőövet dobna neki.

Bathót az MTI megpróbálta reagáltatni a hírre, de csak annyit közölt, hogy szabadságon van.