Nem szereti a szállodásokat a naptár

2010.10.27. 16:50
Az idei év nem hozott szerencsét az idegenforgalmi szolgáltatóknak azzal, hogy a szokásosnál lényegesen kevesebb a hosszú hétvége. Az őszi iskolai szünet sem a legjobb időpontra esik, írja Az Utazó magazin.

Az őszi szünet vonzerejét csökkenti, hogy annak első napja egybeesik a családok számára rendkívül fontos ünnepnek számító, temető- és rokonlátogatással egybekötött Mindenszentek Napjával, mondta a turisztikai lapnak Deák Imre a Danubius Hotels vezérigazgatója. Így ez a hosszú hétvége nem számít olyan pihenőidőszaknak, amikor általában megtelnek a szállodák: sokan csak keddtől kezdik élvezni az iskolai szünetet.

Ez érződik a szállodák foglaltságán is, ami ugyan jobb, mint az átlagos hétvégeken, de valamivel elmarad a korábbi iskolaszünetekben megszokottól. Deák szerint az ugyanakkor biztató, hogy budapesti házaik nagyon jó szeptembert és október elejét zártak, a vidéki szállodáknak pedig az is használt, hogy több környező országban ezen a héten tartják az iskolai szünetet.

A vidéki szállók általában egyébként is nagyobb nyertesei a hosszú hétvégéknek. A négycsillagos tarcali Andrássy Kúria Hotelben az őszi szünet időszaka a nyitás óta minden évben teltházas, igaz, ebben az időszakban csoportok is érkeznek a házba. Hamar Krisztina igazgató szerint a megfelelő ár-érték arány mellett ebben annak is szerepe van, hogy az ősz, főszezonnak számít Tokaj-hegyalján.

Főként a november 7-i hosszú hétvége számít majdnem teltháznak a hévizi ötcsillagos Lotustherme szállodában, de az alsópáhoki Kolping Hotelben is teltházról számoltak be. Igaz, amíg korábban már hónapokkal előre elkeltek a szobák, idén csak két hete tehették ki a telt ház táblát.

Majdnem tele lesz a Ramada Resort Aquaworld is a fővárosban. Ide Pfandler Katalin igazgató szerint ezen a héten a környező országokból, a jövő héten pedig főként Magyarországról érkeznek a házba a vendégek. A szálloda a családbarát arculatot erősítve nyitott a közelmúltban egy 200 négyzetméteres gyermekjátszót, de a legfőbb attrakciót továbbra is a házzal egybeépült Aquaworld vízi birodalom jelenti.

Az őszi szünet az utazási irodák egy részénél is teltházat hozott. Gyerő Krisztina, a TUI cégvezetője azt mondta, idén is a tavalyinak megfelelő kapacitásokat kötöttek le Törökországba és a Kanári-Szigetekre, és 2009-hez hasonlóan, minden szervezett utazásuk el is kelt. Amíg az összes utaslétszám némiképp csökkent, a drágább utak iránt nőtt a kereslet, olvasható a lapban.

A Best Reisen szerint a szünidő kapcsán az a baj, hogy mivel erre az időszakra koncentrálódnak az október végi-novemberi eleji indulások és a szünet csak egy hetes, a járatok ugyan most telítettek lesznek, előtte és a szünet után már szinte senki nem akar utazni.

Kurucz János, a Vista ügyvezető igazgatója szerint kedvező jel, hogy több repülőjegyet adtak el, és különösen az üzleti célú utazások száma nőtt. A szakember a piaci hírek alapján úgy látja, hogy a felsőkategóriás utak növekedésében az is szerepet játszik: az adóhatóság újragondolt vagyonosodási vizsgálati rendszerének köszönhetően olyanok is egyre többen vásárolnak itthon utazásokat, akik eddig külföldön fizették be a nyaralásukat.