Leépít az AXA a kormány nyugdíjlépései miatt

2010.10.29. 09:36
Huszonkét munkatársától válik meg az AXA Nyugdíjpénztár a kormány nyugdíjreformja miatt. A csoportos létszámleépítés azokat érinti, akiknek a járulékok beérkezéséhez valamilyen módon kapcsolódott a munkájuk. Úgy tudjuk, több más pénztárnál is hasonló lépést fontolgatnak, egyes munkakörökre ugyanis legalább 14 hónapig nincs szükség, de amúgy is nagy a bizonytalanság.

A Parlament hétfői döntésével 2011 végéig elvonta a járulékokat, az Apeh nem utalja a munkavállalói 8 százalékokat a magánpénztáraknak. Az AXA emiatt 22 munkatársától válik meg. A csoportos létszámleépítés azokat érinti, akikre a következő 14 hónapban biztosan nem lesz szükség a járulékok lenullázása miatt.

Úgy tudjuk, az érintettek december 31-ig dolgozhatnak. Van olyan munkatárs, akinek 5 éve lett volna a nyugdíjig.

Értesülésünk szerint több nyugdíjpénztár is hasonló lépéseket tervez, hogy csökkenteni tudja a kiadásait. Elsősorban a nagyobb létszámmal működő kasszáknál gondolkoznak az elbocsátásokon, a sok automatizmussal és kevés munkatárssal működő cégeknél egyelőre kivárnak. A pénztárakat anyái ugyanakkor nem szívesen finanszírozzák az üzletágat, mert a jövővel kapcsolatban szinte csak kérdések vannak. (Tud további elbocsátásokról? Magánnyugdíjpénztár dolgozója? Írja meg!)

A kasszák eddig a havonta beérkező járulékokból fedezték működésüket is, ezek átirányításával most hirtelen elapadt a napi munka finanszírozásának forrása. A szabályozás szerint a kasszák a befizetett járulékok 4,5 százalékát csíphetik le működésük finanszírozására, ehhez jön a vagyonkezelés átlagos 0,8 százalékos éves díja.

Az átlagos ügyfél éves befizetése 120 ezer forint, ebből tehát 5400 forintot különít el a pénztár költségeinek és nyereségének finanszírozására. Most a teljes pénz ugrik, egyelőre annyi biztos, hogy jövő év végéig, az bizonytalan, hogy utána mi lesz. (A kasszák különböző módszerekkel küzdhetnek a túlélésért, ennek részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.)

Az Indexen Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott azt mondta, hogy a következő 14 hónapra a pénztárak alapvető, minimális működési költségeit elismerik. A részleteket azonban egyelőre senki nem ismeri.