Újabb vihar a reptéri taxitenderen

2010.11.10. 10:13
A City Taxi 150-200 taxist keres, akik nagyobb mennyiségű reptéri szolgáltatást vállalnának, amiből szakmabeliek arra következtetnek, hogy nyertesnek tekinti magát a reptéri tenderen. A Budapest Airport szerint csak előzetes felmérésről lehet szó.

A City Taxi már befutónak tartja magát a Ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. taxiszolgáltatásra kiírt pályázatán - legalábbis erre jutottak egyes szakmai körökben. A cég ugyanis olyan felhívást jelentetett meg, amelyben 150-200 taxis előzetes jelentkezését várja, akik a jövőben a City Taxi alvállalkozói tagság mellett szívesen vállalnának nagyobb mennyiségű szolgáltatást a reptérről. A feltételek között szerepel, hogy a jelentkező nagyméretű, reptéri szolgáltatásra alkalmas, legfeljebb négyéves gépkocsival rendelkezzen, és a járműről készült fotót is mellékelni kell.

Hardy Mihály, a BA kommunikációs vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy nem tudnak ilyen felhívásról. A pályázat még teljesen nyitott, nincsenek közel a döntéshez - tette hozzá. Úgy tudjuk, tegnap is tárgyaltak a tenderre meghívottakkal, döntés pedig a jövő hétre várható.

Hardy szerint a felhívással az előzetes felmérés lehetett a City szándéka. Szakmai körök szerint nem szerencsés a taxis cég lépése, idő előttinek tartják, sőt olyanok is akadtak, akik előzetes háttéralkut feltételeztek a City és a BA között, ami azért lenne ügyetlen lépés, mert a reptér üzemeltetője épp a tiszta, korrekt üzlet kialakítása miatt szállt síkra, amikor új pályázatot írt ki.

Tamás Miklós, a City elnöke lapunknak elmondta, hogy nincs semmilyen rossz szándék a hirdetés megjelentetése mögött, a felhívásnak helyet adó lap megjelenése határozta meg az időzítést. A City felhívásában azt is jelzi, hogy a cég a jelentkezéseket kizárólag a reptéri tender elnyerése esetén, beérkezési sorrendben dolgozza fel. Komoly pályázóként - a szűk határidő miatt - fel kell készülniük a győzelemre, így ha nyernek, megfelelő adatbázisra építhetnek - hivatkozott az elnök. A City az elmúlt öt évben nem hirdetett vállalkozó partnereket keresve, hiszen jelentős várólistával rendelkeztek.

Veres István, a jelenlegi reptéri taxiszolgáltatást nyújtó Zóna Zrt. résztulajdonosa és szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a Taxisok Világa októberi számában megjelent hirdetést csatolták a rendőrségi feljelentésükhöz, ugyanis a felhívás a tender végeredményének kihirdetése előtt jelent meg, a tartalma pedig azt igazolja, hogy a City Taxi sem rendelkezik a jelenlegi színvonalú reptéri szolgáltatáshoz szükséges járműparkkal, ezért a piacról igyekszik fölszívni az ehhez szükséges munkavállalókat és járműveket.