Orbán: Az extraadók fele, harmada maradhat meg

2010.11.11. 11:46
A kormányfő a válságadók kifutása után újragondolná a nagy cégek szerepét a közteherviselésben. A mostani terhek felét, harmadát szedné be a kormány az érintett szektoroktól 2012 után.

A közteherviselés új modelljét kell létrehozni hosszabb távon, a válságadók kifutása után egy tartós, kiszámítható közteherviselésben való részvételben kell megállapodni a kereskedőkkel, valamint a távközlési- és energiavállalatokkal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben azon a sajtótájékoztatón, amelyen aláírták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a szakképzési feladatokról szóló megállapodást.

Orbán Viktor kiemelte: úgy gondolják, hogy valamikor 2012-re Európában is létrejön egy bankadórendszer, az Európai Unió is kialakítja ezzel kapcsolatos elképzeléseit, és ezután a pénzügyi szférával "meg tudunk állapodni arról, hogy hogyan lehet körülbelül a mostani terheknek a felével, harmadával- majd meglátjuk - egyenlő terhet jelentő új szabályozást kialakítani".

Orbán Viktor kiemelte: jelenleg a kormány legfontosabb feladata a magyar gazdaság talpraállítása, ez pedig csak új munkahelyek létrehozásával és a meglévőek megvédésével érhető el.

Szerdán kiderült, hogy a kormány korábbi ígéreteivel ellentétben nem szűnnek meg a különadók 2012 után sem. Egy a költségvetési törvényjavaslathoz kapcsolódó kitekintés szerint a pénzügyi szektorra kivetett, bankadónak becézett sarc az idei és jövő évi 187 milliárd forintról 2012-ben megfeleződik, és tovább is él, 2013-ban és 2014-ben is 93,5 milliárd forintot szedne be ebből az állam.

A pár hete bevezetett három újabb, válságadónak nevezett különadónál is hasonló a forgatókönyv: 2011-12-ben évi 160-165 milliárdos teher 2013-ra megfeleződik, majd 2014-ben is ennyire számít a kormány.