Lecsapott a PSZÁF a biztosítókra

2010.11.12. 11:58
Két biztosítónak bírságot kell fizetnie, hét piaci szereplőnek pedig újból közzé kell tennie díjtarifájának egyes elemeit november 13-án. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az Allianz és az Astra biztosítót is egymillió forintra büntette.

A felügyelet 1-1 millió forint fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-t és az Astra S. A. Biztosító Magyarországi Fióktelepét.

A felügyelet szerint a két biztosító nem mutatott egyértelműen áttekinthető, valós képet az általa nyújtandó kgfb-díjtarifákról. Az Astra emellett a „kárelőzmény” táblázatainál nem határozta meg hirdetményében, hogy mely időszakban bekövetkezett károk esetén kell alkalmaznia a fogyasztóknak a díjszorzót. A biztosító nem tette közzé a 2010. évre vonatkozó kgfb-tarifáit sem, noha a törvény szerint ez is kötelezettsége lett volna.

Az Aegon Biztosító díjhirdetményben olyan, a korábbi években érvényesített díjkorrekciós tényezőket jelölt meg partnerkedvezményének feltételéül, amelyek nem voltak egyértelműen megítélhetők a fogyasztóknak. A Generali-Providencia Biztosító és a Genertel Biztosító hirdetményeikben nem állapított meg alapdíj kategóriát a 180 kW feletti személygépkocsikra, illetve alapdíjtábláikban nem határozták meg pontosan a „természetes személy” és a „cég” fogalmát.

Az Union Biztosító tarifája a díj számításának módját nem tartalmazta, ami – különösen a „Kiegészítő Bónusz Őrző biztosításhoz” kapcsolódó díjkedvezmény esetében a PSZÁF szerint elbizonytalaníthatja az átlagos ügyfeleket.

Az Uniqa Biztosító partnerkedvezménye nem volt egyértelműen értelmezhető, egy másik kedvezmény esetében pedig csak rejtett
módon volt kiolvasható, hogy az korábbi egészségpénztári tagokra is vonatkozik. A Wabard Biztosító Zrt. egyik hirdetményi feltétele
nem felelt meg a törvény által meghatározott gépjármű-flotta fogalmának.