Hárommilliárdos beruházás a Kométánál

2010.11.17. 14:59
A magyarországi húsfeldolgozók sorában első négy között lévő kaposvári Kométa '99 Zrt. (Kométa) idei árbevétele 20 milliárd forint körül várható, szemben a tavaly 22 milliárddal. A cég 3 milliárd forint beruházást tervez a következő 2-3 évre - mondta Giacomo Pedranzini, a cég ügyvezető igazgatója kedden.

A vállalat a több mint fél évszázados múltú kaposvári húskombinát jogutódjaként 1999 óta 6 milliárd forintot fordított a kaposvári húsüzem, valamint a termékek fejlesztésére. A Kométa kizárólag sertéshúst, csaknem 300 ezer sertést és több mint 40 ezer tonna sertéshúst dolgoz fel kaposvári üzemében.

A feldolgozó tevékenység mellett üzemeltetnek egy sertéstelepet is. Giacomo Pedranzini elmondása szerint az alapanyag 90 százalékát magyarországi termelőktől vásárolják, akikkel hosszú távú együttműködésre törekszenek.

A társaság forgalmának 30 százalékát az exportbevétel teszi ki. Több mint húsz országba exportálnak, elsősorban Olasz-, Spanyol- és Németországba, de például Csehországba, Szlovákiába, Szlovéniába, Romániába, Oroszországba, Ukrajnába, Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába, Japánba, Koreába, illetve a Karib-térségbe is eljutnak a cég termékei.

A Kométa idén tavasszal több stratégiai beruházásba is belekezdett, miután a húsipari szereplők közül elsőként növelte a béreket. Bővítette a feldolgozó kapacitást, új szalámiérlelő részleget helyezett üzembe. A szalámiérlelő területén zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszert üzemeltet a cég, ennek köszönhetően energiafelhasználása jelentősen csökkent. A kaposvári üzem eddig Magyarországon az egyetlen, ahol ezt az energiahatékony technológiát alkalmazzák.

A tervezett technológiai fejlesztések között kiemelt hangsúlyt kapnak a további energiahatékonysági beruházások, valamint a hatékony vízfelhasználás érdekében létesítenek egy szennyvíz üzemet. Az előrecsomagolt, védőgázas, friss húsok mellett a húskészítmények terén is termékfejlesztést végeznek.

A Kométánál a gyártás megfelel az Európai Unió követelményeinek, s a szigorú minőségbiztosítási rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy 2005 óta a cég több termékére minden évben felkerül a Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy. A cég Magyarország valamennyi vezető kereskedelmi láncának partnere, csaknem 600 foglalkoztatottjával Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója.