Simor: 500 milliárddal növeli a kormány az államadósságot

2010.11.18. 07:35
Simor András szerint az együttműködés a kormány és a jegybank között jobb gazdaságot, jobb befektetői klímát és alacsonyabb kockázati felárat hozhat. Az MNB elnöke azt mondta, a különadók az áthárítás miatt 0,3 százalékkal növelhetik az inflációt.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Klub Rádióban szerdán beszélt erről, megismételve a korábbi kijelentéseit, amelyekben kifogásolta, hogy a költségvetési törvényjavaslatról és más, a jegybankot érintő jogszabálytervezetekről a kormány nem kérte ki a jegybank véleményét.

Utalt arra is, hogy az egyeztetés törvényi kötelezettség, és az előző kormányok idején a jegybanki szakértők ott voltak a közigazgatási egyeztetéseken, illetve ő maga a kormányüléseken, amikor ilyen jogszabálytervezetekről tárgyaltak. A jegybankelnök szerint fontos az, hogy egy kormány gazdaságpolitikáját olyan független szervezetek, mint a jegybank vagy a költségvetési tanács véleményezzék.

A befektetők szemszögéből az ilyen vélemények hitelesíthetik egy ország gazdaságpolitikáját, ha azok nem állnak szöges ellentétben a kormányzati gazdaságpolitikával. Igaz ez akkor is, ha a vélemények kritikai megjegyzéseket is tartalmaznak akár 10-20-30 százalékban – tette hozzá Simor András.

A jövő évi költségvetést illető jegybanki kritikai vélemények közül megemlítette: a különadók, ha azokat teljes mértékben áthárítanák a vállalkozások a vásárlókra, akkor 1 százalékkal növelnék az inflációt. A jegybanki szakértők szerint erre nem lesz lehetőségük, de 0,3 százalékpontos inflációnövelő hatásukkal azért számolni kell.

Megjegyezte azt is, hogy a tb-rendszerbe visszatérő magánnyugdíj-pénztári tagok megtakarításainak felhasználása a költségvetési kiadások csökkentésére indirekt módon 500 milliárd forinttal növeli az államadósságot. Az is érdekes szerinte a pénzügyi stabilitás szempontjából, hogy az állam miként ellentételezi a maradó magánnyugdíj-pénztári tagoknak a tagdíjak 14 havi átirányítását.

Simor András végezetül arra felvetésre, hogy kitölte-e a hivatali idejét, kijelentette: "Hiszek abban, hogy ennek az országnak független jegybankra szüksége van, hiszek a jegybank missziójában, az árstabilitásban, nekem ezt végig kell csinálnom."