Ötszázfelé hatmilliárddal tartozik a Cerbona

2010.11.25. 07:17
A csődeljárás alatt lévő Cerbona hitelezői december 20-ig jelenthetik be követelésüket a vagyonfelügyelő Agro-Alba Zrt.-nek. Várhatóan nehéz lesz egyezséget kötni a hitelezőkkel, hiszen ötszáz hitelezőnek, mintegy hatmilliárd forinttal tartozik a cég. A tevékenységek racionalizálásával várhatóan elengedhetetlen lesz a létszámleépítés.

A Fejér Megyei Bíróság november 19-ével elrendelte a Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. csődeljárását. Így a hitelezőknek e naptól számított 30 napon belül kell bejelenteniük a céggel szembeni követelésüket a kijelölt vagyonfelügyelő Agro-Alba Szolgáltató Zrt.-nek. E naptól 90 napos fizetési haladék illeti meg a társaságot a követelések teljesítésére vonatkozóan, írja a Napi Gazdaság.

A dolgozók bérét a csődeljárás alatt is folyósítani kell, mivel leállították a termelést, az alapbért kell fizetni, a kiadás így is eléri a százmillió forintot. A Cerbona mintegy ötszáz hitelezőnek tartozik, összes tartozása közel hatmilliárd forintot tehet ki, de a pontos összeg a bejelentési határidő lejártát követően derül ki - mondta a Napinak Ádám Beáta, az Agro-Alba vezérigazgatója.

Gosztonyi Gábor, a Cerbona vezérigazgatója tájékoztatása szerint banki hitelállományuk 4,5 milliárd forint, a szállítói tartozás 1,2 milliárd. A társaság 2009-es mérlegében 6,8 milliárdos kötelezettségállomány szerepelt. A csődegyezséghez a biztosított és a nem biztosított hitelezők szavazatainak (100 ezer forintos követelésenként egy szavazat) többségét kell megszerezni, ha nem jönne létre egyezség, akkor elindul a felszámolási eljárás és jogutód nélkül megszűnik a cég.

A menedzsmentnek december 20-ig egyezségi javaslatot és a fizetőképességet helyreállító programot kell készíteni és azt eljuttatni a hitelezőknek. Az első hitelezői tárgyalásra január 3-án kerülhet sor. A csődeljárás (fizetési moratórium) a hitelezők jóváhagyásával fél-egy évre meghosszabbítható, ezalatt több egyezségi tárgyalás tartható.

A Cerbona jelentős hitelállományát és hitelezőinek magas számát tekintve várhatóan nehéz lesz egyezségre jutni a hitelek átütemezéséről vagy egy részük elengedéséről. A menedzsment elsősorban új befektető bevonásával próbálja helyreállítani a társaság működését. A novemberi rendkívüli közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot arra, hogy szükség esetén legfeljebb hárommilliárdos tőkeemelést hajtson végre, ami új részvények kibocsátásával valósulhat meg.

A cég jegyzett tőkéje jelenleg 1,91 milliárd forint. Forrásbevonásról már a csődeljárás kezdeményezése előtt tárgyalt a társaság pénzintézetekkel, de ezek nem vezettek eredményre, először az egyik, majd a többi hitelező bankja mondta fel hiteleit és inkasszót rendelt el számláira. A legnagyobb hitelezője mintegy másfél milliárd forinttal az OTP, szerződésben áll még a K&H-val, az MKB-val, a Budapest Bankkal, a Sopron Bankkal és a Szabadszállás és Vidéke Takarékszövetkezettel.

A hitelezők részére elfogadható reorganizációs programot is készítenie kell a társaságnak. Ez kiterjedhet egyes tevékenységek megszüntetésére és az ehhez kapcsolódó termelő egységek értékesítésére is. A Cerbona árbevételének mintegy harmada származik gabonaőrlemények, negyed-negyed arányban száraztészták és extrudált termékek, a fennmaradó részben pedig gabona és egyéb termékek (például filteres teák) kereskedelméből.

A müzlik és müzliszeletek gyártásában piacvezető Magyarországon. Székesfehérváron található az extrudáló- és tésztagyártó üzeme, Dombóváron, Szekszárdon és Enyingen malma, Sárbogárdon és Kápolnásnyéken gabonatárolói vannak. A gyárak jelenleg nem termelnek, utolsóként november második hetében a extrudálóüzemet állították le.

A cég a legnagyobb, mintegy 2,3 milliárd forintos bírsággal zárult élelmiszer-ipari kartell egyik főszereplője volt – egy volt alkalmazottuk bejelentése nyomán indult a GVH eljárása –, bár a legnagyobb bírságot végül egy másik piaci szereplő kapta.

A társaság 322 főt foglalkoztat, a dolgozói létszám a hét leányvállalatával együtt mintegy 400 fő. A cégvezetés célja, hogy mielőbb finanszírozót találjon a működés helyreállításához és megtartsa dolgozóit. A létszámleépítés azonban később, a tevékenységek racionalizálásával várhatóan elengedhetetlen lesz. Nehéz pénzügyi helyzetbe a liszt- és gabonaárak radikális változása és a bankok szigorodó hitelezése miatt került a nagy múltú társaság