Magyarország Európa szegény embere

2010.12.16. 07:17
Az uniós átlag 44 százalékától 271 százalékáig terjed, vagyis hatszoros szórást mutat az EU-tagállamok egy főre jutó GDP-je vásárlóerő paritáson számolva - állapítja meg az EU statisztikai hivatal, az Eurostat szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányában, amelyet a 2009-es adatok alapján számoltak. Magyarország 65 százalékkal a mezőny alsó harmadában foglal helyet.

Az unió többi államától messze elhúzó Luxemburgban a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP a 271 százaléka, vagyis több mint két és félszerese az uniós átlagnak. Ugyanakkor az utolsó helyezett Bulgáriában az egy főre jutó átlagos GDP mindössze 44 százaléka annak, írja a Napi Gazdaság.

Az élmezőnyben - az átlagos uniós GDP-t 20-30 százalékkal meghaladók csoportjában - van Hollandia, Írország, Ausztria és Dánia, míg Svédország, Németország, Belgium, Finnország és az Egyesült Királyság 10-20 százalékkal áll az átlag felett.

Az uniós átlagtól 10-30 százalékkal marad el a vásárlóerő paritáson számolt egy főre jutó bruttó hazai termék Szlovéniában, Csehországban, Szlovákiában, Portugáliában és Máltán, ugyanakkor a 30-50 százalékkal elmaradók között Magyarország mellett Lengyelország és a három balti állam, Észtország, Litvánia, valamint Lettország található.

Románia és Bulgária 50-60 százalékkal marad el az uniós államok átlagától, Románia e tekintetben csak 2 százalékponttal előzi meg Bulgáriát, vagyis 46 százalékot tudhat magáénak.