Csődbe ment az Aeroviva

2010.12.20. 10:46 Módosítva: 2010.12.20. 14:26
December 20-i hatállyal megszünteti tevékenységét az Aeroviva. A honlapján azt közölte a vasárnap este még az X-Faktor döntőjében hirdető, a nyertesnek utazást ígérő cég, hogy minden külföldön tartózkodó utasuknak érvényes a hazautazásra szóló menetjegye.

Beszünteti tevékenységét az Aeroviva – írja a turizmusonline.hu. Az iroda honlapján az olvasható, a magát "megbízható repülőjegyirodaként" reklámozó cég december 20-tól, tehát a mai naptól szünetelteti a tevékenységét.

"Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ezt a helyzetet elkerüljük, de ez a jelenlegi gazdasági helyzetben sajnos nem sikerült" – olvasható a cég közleményében. A turizmusonline.hu szerint a probléma az volt, hogy a cég a bővülési ütemét az iroda nem a hazai igényekhez igazította.

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

Az iroda ígérete szerint egyetlen utasuk sem marad külföldön, mivel  A menetrend szerinti járatokra Aeroviva-repülőjeggyel rendelkező utasaink repülőjegye – az utazás dátumától függetlenül, odaútra és visszaútra egyaránt – érvényes marad.

A turizmusonline.hu helyszínen járt munkatársa megállapította, az iroda ma már valóban nem nyitott ki, a kirakatok lefüggönyözve voltak. A cég a vasárnap véget ért X-Faktor zenei tehetségkutatóban még hirdetett, sőt, a műsor nyertese, Vastag Csaba egy thaiföldi ajándékutazásra is számíthatott tőlük. Szintén az Aeroviva ajánlott fel utat a másik tehetségkutató, a Megasztár nyertesének és a Való Világ még folyamatban lévő műsorának is az egyik szponzora volt.

Az iroda kártérítési kötelezettségét (beleértve a charterjáratokra szervezett utazásokat) – a vonatkozó kormányrendeletben előírtak szerint – az Aeroviva Kft. biztosítása alapján a QBE magyarországi fióktelepe vállalja át. A cég vagyoni biztosítékát kezelő QBE biztosítónál egyelőre még nem tudtak konkértumokat közölni. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól ugyanis a biztosító még nem kapta meg a hivatalos törlő határozatot, így a QBE nincs birtokában a hivatalos utasjegyzéknek.

A turizmusonline.hu azt írja: a próbaidős dolgozók már pénteken értesültek munkahelyük megszűntéről, míg a dolgozók többsége csupán a vasárnap összehívott értekezleten értesült a tényről.

Az Aeroviva Kft. 1998 tavaszán alakult, jegyzett tőkéje 2004 júniusa óta 26 millió forint volt – derül ki az Opten cégtárának adataiból. A társaság egyetlen tulajdonosa Gyarmati Ferenc, korábban üzlettársa volt Gyarmati Péter és Terjék Aranka.

Gyarmati Ferenc további két, az Aeroviva címén bejelentett cégben tulajdonos. Az egyik a szintén utazásszervezéssel foglalkozó Adastra 2000 Szolgáltató Kft., ez a Gyarmati Péterrel közös, 1996-ban bejegyzett cégük nem folytat üzleti tevékenységet, árbevétele az elmúlt években nem volt. A másik az Aviholding Ingatlanforgalmazó és Befektetési Tanácsadó Kft., amit 2000-be hoztak létre, ügyvezetője az Aerovivát is vezető Hidas Anna, tulajdonosa az Adastra és az Aeroviva, árbevétele tavaly 27 millió forint volt.