Két év múlva lesz döntés az atomerőmű-bővítésről

2011.01.26. 07:19
A Paksi Atomerőmű tervezett bővítésére várhatóan 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelésre pedig 2013 első felében lehet számítani - válaszolta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajos szocialista parlamenti képviselő írásbeli kérdésére (pdf-ben). A miniszter írásbeli válasza a parlament honlapján olvasható (pdf-ben).

A miniszteri válasz szerint a "a kidolgozás fázisában esedékes és a kritikus utat meghatározó engedélyek előkészítése és megszerzése idei munkaindítással számolva 2013 végéig tervezhető".

A paksi atomerőmű bővítését magába foglaló Lévai projektről kérdező szocialista képviselőnek adott miniszteri válasz utal arra, hogy a Paksi Atomerőmű tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek Zrt. igazgatósága 2010 februárjában hagyta jóvá a projekt koncepcióját. Ebben, a 2008-ban befejezett előzetes vizsgálatok alapján az új blokk/ok üzembe helyezését 2020 és 2025 közötti időszakra ütemezték.

Az előzetes számítások alapján az előkészítés minimum öt-hat év, a létesítés pedig további legalább öt évet vesz igénybe. A miniszter a válasz szerint úgy tudja: eddig alapvetően a hatósági eljárások előkészítéséhez, a szükséges dokumentáció elkészítéséhez, a tender kiíráshoz, bizonyos szakmai kérdésekhez - például az új blokk hűtése - kapcsolódó pályázatok kiírása történt meg.

A szocialista parlamenti képviselő arról is kérdezte az energetikáért is felelős fejlesztési minisztert, hogy hol tart az atomerőmű bővítéséhez szükséges jogszabálycsomag megalkotása. Az írásbeli válasz szerint a tárca a tervek szerit "rövidesen az új atomerőművi blokkokkal összefüggő előterjesztést nyújt be a kormányhoz". Ebben a korábban már megkezdett, a joganyag korszerűsítésére, pontosítására, a szükséges kiegészítő szabályok beiktatására vonatkozó munkák felelőseire és határideje tesz javaslatot a fejlesztési miniszter.

Az MVM igazgatósága által 2010 februárjában jóváhagyott koncepció nyomottvizes (PWR) reaktortípussal, a gyártótól függően 1.000-1.600 megawatt kapacitású blokkal számol, aminek létesítési költsége kilowattonként 2.000-3.000 ezer euró. Az első blokk üzembe helyezését 2020-at követően, a másodikat 2025 utánra datálták. A tervezett üzemidő  60 év. Az elfogadott koncepció szerint a szóba jöhető reaktortípusok: AES 2006 (orosz), AP-1000 (amerikai), EPR (francia-német) és ATMEA (francia-német-japán).