Maestroval is lehet fizetni a neten

2011.01.31. 11:32
Majdnem hárommillió Maestro bankkártya van forgalomban Magyarországon, eddig ezeket a kártyákat nem lehetett internetes fizetéshez használni. Ez megváltozik, mostantól a Maestro kártyákat is alkalmassá teszik netes fizetésre, úgynevezett Secure Code-ot kapnak.

Fokozatosan alakítják át a Maestro kártyákat, hogy alkalmasak legyenek az interneten való vásárláshoz. Egészen mostanáig a Maestro kártyák tulajdonosai nem tudtak az interneten vásárolni, mert a kártyáikat nem fogadták el a kereskedők. Már elkezdődött a kártyák átalakítása, április 15-től kötelező lesz az új kibocsátású Maestro kártyák alkalmassá tétele.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint jelenleg 2,9 millió Maestro bankkártya van forgalomban Magyarországon, ami a teljes kártyaállomány 32 százaléka, a betéti kártyák 40 százaléka. Jelenleg a teljes kereskedelmi forgalom közel két százalékát adja az e-kereskedelem. A kártyás vásárlásokon belül az online költések aránya 12-13 százalék. Ez nagyjából azonos a környező országokban tapasztalt szint, de csak fele akkora, mint néhány nyugat-európai országban, például Belgiumban és Dániában. A kártyával fizetett online kereskedelmi forgalomnak a harmada marad csak Magyarországon.

Az e-kereskedelem töretlen fejlődése és az ezzel párhuzamosan jelentkező fogyasztói igény szükségessé tette, hogy az internetes fizetés lehetőségét kiterjesszük a Maestro bankkártyákra – mondta Gauder Milán, a kártyatársaság regionális vezetője. A cég adatai szerint a Magyarországon kibocsátott MasterCard kártyákkal végzett internetes forgalom kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a bolti kártyás vásárlások forgalma.

A változással nem lesz kevésbé biztonságos az internetes vásárlás, mivel a Maestro kártyák is megkaphatják a MasterCard internetes biztonsági kódját, a Secure Code-ot. Ez a titkos azonosító, melyet a kártya regisztrálása után kap a kártyabirtokos, hasonlóan működik, mint a fizikai tranzakcióknál használt PIN kód: kizárólag a kártyabirtokos ismeri, az internetes vásárlásnál az azonosítás egy további lépcsőjeként jelenik meg, ekkor kell megadni. A Secure Code segít megakadályozni a jogosulatlan kártyahasználatot az internetes vásárlásoknál.

2011. április 15-től a MasterCard előírása szerint a bankok kötelesek az új kibocsátású Maestro kártyákat ellátni az internetes azonosításhoz szükséges CVC2 kóddal valamint kötelesek a teljes kártyaszámot rányomtatni a kártyára. A határidő után a kibocsátó bankok csak abban az esetben utasíthatják el eleve a tranzakciót, ha az nem SecureCode-os elfogadótól érkezett, ezentúl nem utasíthatják el azért, mert Maestro a márkajelzése.