Újabb milliárdokat lapátoltak a Vértbe

2011.01.31. 13:57
Elfogadták a hitelezők a csődeljárás alatt lévő Vértesi Erőmű megtérülési ajánlatát a hétfői hitelezői egyezségi tárgyaláson. A mostani megegyezés alapján a Vértesi Erőmű 5,6 milliárd forintot fizet ki egy összegben hitelezőinek.

5,6 milliárd forintot fizet ki a Vértesi Erőmű a hitelezőinek. A társaság ezt az összeget csak az anyavállalata, a Magyar Villamos Művek által nyújtott 4 milliárd forintos hitelével képes kifizetni. A tervek szerint az erőmű 2014-ig visszafizeti az MVM-nek a kölcsönt.

Az egyeztető tárgyaláson a biztosított hitelezők 100 százaléka, a nem biztosított hitelezők közel 90 százaléka fogadta el a Vért ajánlatát és szavazta meg az egyezséget.

Ki fizeti a szénfillért?

A fogyasztói számlákon megjelenő 0,23 Ft/kWh díjelemből befolyó összeget az egyetemes szolgáltatók és a kereskedők kötelesek befizetni a Mavir Zrt. elkülönített számlájára. A számláról csak a Vértesi Erőmű Zrt.-nek lehet fizetni, szénipari szerkezetátalakítási támogatás címen. Az összeg az erőmű tulajdonában lévő márkushegyi szénbányának azokat a költségeit hivatott  fedezni, amelyek a szénből termelt villamos energia értékesítéséből nem térülnek meg. 

A Vértesi Erőmű sorsáról két héttel ezelőtt döntött az MVM. A társaság akkor közölte, az erőművet addig finanszírozzák, amíg él a szénfillér támogatása. A támogatás a korábbi tervek szerint idén már megszűnt volna, a kormány azonban végül mégis beépítette a költségvetésbe.

A mostani hitel megnyitja a lehetőséget, hogy a Vért hatékony reorganizációs tervet hajtson végre, így helyreállítva az erőmű gazdaságilag önellátó működését, a bányászati tevékenység 2012 végéig, az erőmű pedig 2014 végéig fennmaradhat, további támogatások nélkül.

A korszerűtlen erőművet közgazdasági érvek mentén már be kellett volna zárni, a kormányok azonban évek óta lélegeztetőgépen tartják. A Vért 2008-ban húszmilliárd forint értékű áramvásárlási szerződést kötött Kapolyi László cégével, a System Consultinggal. Mivel az erőmű saját termelésből nem tudta biztosítani a 250 megawatt villamos energiát, annak nagy részét tizenegy nagykereskedőtől vásárolta volna össze.

A milliárdos politikus az év végén a válságra hivatkozva visszalépett az üzlettől, az érintett áramkereskedők pedig az erőműtől követeltek kártérítést. Több bírósági döntés született, amely az áramkereskedők igényét jogosnak ismerte el. Az erőmű tartozásának egy részét kifizette, de a további, bíróság által megítélt összegeket nem volt képes önerőből finanszírozni.

Ha a mostani csődeljárásban nem jött volna létre hitelezői egyezség, a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elrendelhette volna a társaság felszámolását.