Mindenki a reformokra vár

2011.02.04. 15:47
Felkorbácsolt reformvárakozások és optimista nemzetközi hangulat tartja jó formában a forintot az utóbbi napokban. Ha Matolcsyék bejelentései csalódást okoznak, akár hosszan tartó gyengülés is jöhet.

A kormány februárban várható kiigazító lépéseit egyre optimistább elemzői várakozások övezik, amely hatására a forint árfolyama jelentős erősödést produkált az utóbbi hetekben, jelenleg a 270 szint közelében tartózkodik. A magyar adósságtörlesztési kockázat többhavi mélypontra süllyedt. A magyar CDS-ek (credit default swaps) díja pénteken 291 bázispont körül mozgott, és már az előző esti zárásban is 300 bázispont alatt volt.

credit default swaps

A CDS-ügyletek árazásai azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási díjak vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott állam vagy cég törlesztésképtelenné válásának távlati rizikóját.

Egy hónapja, január első hetében még 400 bázisponthoz közeli magyar CDS-árazásokatmértek a londoni piacon. A magyar 10 éves kötvényhozamok a legjobban teljesítő állampapírok voltak a feltörekvő európai térségben, miután az első hírek napvilágot láttak a kormányzat költségvetési kiigazításairól. A BUX index 6,5 százalékot emelkedett januárban, mely 2010 márciusa óta a legjobb hónapja a részvényindexnek.

Kitűnő nemzetközi hangulat

Az erősödésre rásegít a kedvező nemzetközi befektetői hangulat is, mondta az Indexnek Gerőcs Tamás az Equilor elemzője. Az eurózónában meglepetést keltett, hogy Jean-Claude Trichet nem jelezte a beavatkozás szükségességét, amire egyébként sokan számítottak a januári inflációs adatot követően. Bár az Európai Központi Bank elnökének tegnapi bejelentése a felfelé mutató inflációs kockázatokat hangsúlyozta, kijelentette, közép- és hosszú távon az árstabilitás nincs veszélyben.

Ben Bernanke bejelentése is lökést adott a piacnak. Az amerikai jegybank elnöke tegnap esti nyilatkozatában megerősítette, hogy a kötvényvásárlási program nagyon sokat segített a munkaerő piac stabilizálásában, és a növekedési momentum megtartásábani. Ma publikálták a legfrissebb foglalkoztatási adatokat: januárban a a rendkívüli hideg és a heves hózivatarok miatt mindössze 36 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta viszont a várakozásokkal ellentétben nem emelkedett, hanem 9,4 százalékról 9,0 százalékra csökkent. Az adatokra érdemi elmozdulás nélkül reagáltak a határidős tengerentúli indexek, a Dow futures 19 pontos, a Nasdaq futures 4 pontos, míg az S&P500 futures 3 pontos emelkedést mutat.

Az európai adósságválság kérdése átmenetileg lekerült a napirendről, az egyiptomi eseményeknek nincs egyelőre érdemi hatása a piacokra. Sarkadi Szabó Kornél független elemző az Indexnek elmondta, az egyiptomi lázongások akkor járhatnak meghatározó következményekkel, ha geopolitikai átrendeződéshez vezetnek, illetve ha a tüntetések kiterjednek a térség más, például olajtermelő országaira. Nem hagyható figyelmen kívül azonban az egyiptomi problémák gyökere, a társadalmi feszültségek és az inflációt felhajtó nyersanyagdrágulás, ezek más országokban is éles helyzeteket teremthetnek a jövőben.

Felkorbácsolt várakozások

Gerőcs Tamás szerint nagyon nagyok a várakozások a kormány reformcsomagjával kapcsolatban, és bár sok részletet még nem tudni az intézkedésekről, meggyőző szerkezeti átalakításokra van szükség ahhoz, hogy a piac elismerését is kiérdemelje. A kiadáscsökkentés mértékéről eltérőek a találgatások, várhatóan 400 és 800 milliárd között lesznek. A mértékénél azonban még fontosabb, hogy a növekedés fenntarthatóságának irányába mutassanak. Az elemző szerint az adósságkezelés és a nyugdíjpénzek sorsának kérdése is foglalkoztatja a piacot, az ezekről szóló bejelentések alapvetően meghatározhatják a hangulatot.

Most tehát szinte minden a február végi bejelentéseken múlik: ha a kormány terveivel nem lesz elégedett a piac, könnyen a gyengülés irányába fordulhat a forint, emelkedhetnek a kötvények hozamai és növekedhet az államcsőd ellen köthető biztosítás felára. Az IMF is a magyar reformokra vár, a csütörtök este közzétett szokatlanul kemény bírálatokkal tűzdelt országjelentésük mérsékelt GDP növekedéssel, és enyhén csökkenő inflációval számoltak. Elemzésük szerint a tavalyi évre 1,1 százalékos GDP növekedés 2011-ben 2,8 százalékra gyorsulhat, míg a 2010-es infláció 4,9 százalékos értéke 4,1 százalékra csökkenhet. A 80 százalékos GDP-arányos eladósodottság 70 százalék alá mérséklődhet a magánnyugdíjpénztári eszközök államosításával.

Optimisták az alapkezelők

A forint árfolyamának alakulásával kapcsolatban optimisták a portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők, míg egy hónappal ezelőtt, a 279-es referencia érték mellett megkérdezettek 27 százaléka jósolta a forint két százaléknál nagyobb rövidtávú gyengülését, most a 273-as referencia szintekhez képest már csupán tizenhárom százalék fogalmaz meg a gyengülés irányába mutató véleményt. 67 százalék szerint a forint három hónap múlva a 273 körüli szinten mozoghat az euróhoz képest. A hosszabb kilátásokat illetően az alapkezelők 47 százaléka arra számít, hogy a forint árfolyama a jelenlegihez közeli szinteken tartózkodik majd, mindössze 20 százaléka vár további erősödést.

Pénteken az amerikai adatok közzététele után tovább erősödött a forint, délután 269,39 forintot adtak egy euróért. Szépen teljesít a Budapesti Értéktőzsde indexe is, a reggeli erős nyitást követően tovább emelkedett, jelenleg 1,2 százalékos pluszt mutat, a nagyok mind emelkednek.